Ljudi najčešće žvaću žvake zbog suzbijanja apetita, iz dosade ili kako bi osvježili svoj dah. Ali, da li ova navika može pomoći u sagorijevanju kalorija? U žvakama koje su bez šećera, jedno parče ima između 2 i 5 kalorija. To bi bilo između 1.344 i 3.360 kalorija godišnje, po dvije žvake dnevno.

Ali, da li ova navika može pomoći u sagorijevanju kalorija? U žvakama koje su bez šećera, jedno parče ima između 2 i 5 kalorija.

To bi bilo između 1.344 i 3.360 kalorija godišnje, po dvije žvake dnevno. Ali, ne brinite jer, prema nalazima klinike Majo, žvakanjem sagorijevate više kalorija.

Koliko tačno kalorija sagorevamo žvakanjem žvake?

Pojednostavljeno rečeno, 11 kalorija u satu. Ali ako žvaćete žvake svakoga dana po četiri sata, sagorjećete 308 kalorija za nedjelju dana. To je 1.232 kalorija mjesečno, ili 14.784 kalorija godišnje. Kolika je razlika u kalorijama između žvaka sa šećerom i bez šećera? Žvake koje sadrže šećer imaju 5 kalorija više.

Da li su žvake štetne za zube? Kako piše žurnal Plos One, žvakaće gume bez šećera nisu štetne za zube, naprotiv.

One doprinose održavanju oralnog zdravlja. Jedan dio žvakaće gume može da odstrani i do 100 miliona bakterija iz usta, za samo 10 minuta. Ali, nakon 10 minuta žvaka mora da se ispljune, jer u suprotnom se bakterije samo šetaju po ustima.

Komentari: