Pisali smo jučer o davanju imena novorođenčadi i o tome koja su to imena u Bosni i Hercegovini najzastupljenija.

Roditelji uglavnom biraju ime koje im se najviše dopada, no da li ste ikada razmišljali o značenju tog imena?

U posljednjih nekoliko godina Federalni zavod za statistiku bavio se upravo ovim “problemom”, prikupljajući podatke iz matičnih ureda širom BiH.

Došli smo do podataka da su najčešća muška imena u Bosni i Hercegovini AmarAdin, TarikVedad, DraganNikola.

– Amar je muško ime arapskog porijekla. Ime označava cvijeće i zelenilo, život, ljubav, dar kao i kulturu. Iz ovog imena izvedeno je ime Almar i Imar. Ženski oblik ovog imena je Amara.

– Adin je također muško ime arapskog porijekla. Ime je nastalo od arapske riječi doi što znači vjera.

– Tarik je muško ime arapskog porijekla. Značenje imena je: zvijezda Danica, onaj koji kuca, udara, kasni posjetilac, noćni gost.

– Vedad je muško ime arapskog porijekla. Ime označava ljubav, naklonost, prijateljstvo. Ženski oblici ovog imena su Vedada i Veda. Drugi oblik ovog imena je Vedat.

– Dragan ima slovensko naslijeđe, te je od njega izveden ženski oblik imena, Dragana. Porijeklo ovog imena je izvedeno iz pridjeva drag. Dragan je onaj koji je drag,

– Nikola vodi porijeklo od grčke riječi niko. Od ovog imena prisutni su i drugi oblici, poput: Niko, Nikolaj, Nikša.

Što se tiče najčešćih ženskih imena u našoj zemlji, to su LamijaAmina, 

– Amina je žensko ime arapskog porijekla. Značenje imena je vjerna, poštena, pouzdana i sigurna. Ovo ime je jako često ime među muslimanima. Majka poslanika Muhammeda a.s. zvala se Amina. Muški oblik ovog imena je Amin.

– Lamija je žensko ime arapskog porijekla. Značenje imena je: sjajna, svijetla, blistava. Drugi oblik ovog imena je Lamia.

– Milica se smatra jednim od najstarijih izvorno srpskih ženskih imena. Porijeklo se vezuje za pridjev mila i deminutivni nastavak.

– Ana je jedno od rasprostranjenijih imena u svijetu. U izvornom hebrejskom pa zatim u grčkom jeziku glasi Hannáh i znači milost, ljupkost.

Izvor značenja imena: Knjigaimena.com.

KOMENTARI:
Loading...