Jedan je beogradski kriminolog pokušao cijeli slučaj relativizirati, tvrdeći kako je Golubović Baron Munchausen koji “samo još ne stoji i iza ubojstva Kraljevića Marka”. No, policija se nije dala smesti, pa je privela rijaliti junaka. A Mitrovićeve kamere to, dakako, nisu propustile zabilježiti. Što znači kako se vijestima, općenito informativnom programu ove televizije – ne piše dobro. Uz takvu konkurenciju. Jer, od Golubovićeva smo odvjetnika, čim mu je klijent vraćen na Farmu, doznali kako on ima (ugovornu) obvezu svojim sudjelovanjem dizati gledanost.

Ulazak Vojislava Šešelja u reality show je, zapravo, sasvim logičan, ma koliko se, nakon njegovih četničkih eskapada u Farmi digla kuka i motika, a Regulatorna agencija za komunikacije bila zatrpana prijavama zbog šešeljizacije programa koji je i inače iznimno gledan. Jer, misle sociolozi i psiholozi, ljudi, tzv. običan svijet više voli sirove realitye negoli surovu stvarnost. Naime, pravi sugovornik tom haškom optuženiku i jeste pravosnažno osuđeni diler droge Kristijan Golubović, koji je, sretan zbog dolaska vojvode Voje, evocirao uspomene na dane kada mu je prvi radikal u Srba bio na nišanu, tj. na snajperu u Batajnici. Ali, eto kažiprst tzv. srpskog kralja podzemlja ostao je miran.

Usto, Golubović je svjedočio i o brojnim drugim svojim zločinima; “Bio sam svjedok 30 ubistava, od kojih su mnoga neriješena”, “Jednog sam izbo, drugog tukao čekićem, trećeg bajonetom”, samo su neke od uspomena toga nedavnog Šešeljeva domaćina, što u sjećanje priziva i starostavne vojvodine upute da Hrvate treba klati hrđavim kašikama.

Mitroviću žao, ali…

Uostalom, komu je ako ne autoru knjiga “U čeljustima kurve Del Ponte” i “Lažljiva haška pederčina Jeffrey Nice” mjesto u Lisoviću (selo kraj Beograda) ili nekom drugom realityu, koji je, zapravo, Šešeljevo prirodno okruženje. Jezik kojim se tamo govori, i njegov je jezik. Vratimo se nakratko RAK-u; U ovoj agenciji su medijima priznali kako su nakon prošlog utorka i gostovanja rečenog haškog biografa dobili veliki broj prigovora. Ne mogu, međutim, žurno reagirati, jer, kažu, nemaju mehanizam procesuiranja bez provođenja procedure. Ipak, nakon slučaja Šešelj, intenziviran je monitoring takvih sadržaja, pa je mogućnost sankcioniranja takvih sadržaja otvorena. “Svi koji emitiraju ovakve sadržaje su odgovorni”, poručuju iz RAK-a.

A u konkretnom slučaju, odgovoran je vlasnik Pinka Željko Mitrović, koji je, pak, još prije negoli će se njegovim farmerima priključiti četnički vojvoda, govorio o Golubovićevu javnom priznanju brojnih zločina. I to uredniku Vijesti. “Pogledao sam podatke… Žao mi je što Kristijana dok spava gleda više ljudi nego sve vaše vijesti kad ih zbrojimo u posljednjih 30 dana”, kazao je gazda ove televizije, priznajući pritom kako to jeste nenormalno i kako to jesu sociološki fenomeni koje treba objašnjavati, da to ne bude budućnost televizije, te kako nije sretan zbog Kristijana. Ali…

Više od mjesec gledateljstvo je slušalo Golubovićeve uspomene, a javnost je tražila da se utvrdi radi li on to kako bi skrenuo pozornost na sebe ili, ipak, tu ima materijala za pokretanje istrage. Nesuđeni atentat na Šešelja isprovocirao je, uz ine, i srbijanskog ministra policije Nebojšu Stefanovića, koji je umirio(?) Srbiju konstatacijom da policija čeka nadležno tužiteljstvo da pošalje zahtjev za prikupljanje podataka i informacija. I, doista, Više je tužiteljstvo poslalo zahtjev za pokretanje istrage i policija je banula na Farmu i sprovela glavnog – do Šešeljeva uprizorenja – farmera.

Malo se šalio

Istina, jedan je beogradski kriminolog pokušao cijeli slučaj relativizirati, tvrdeći kako je Golubović Baron Munchausen koji “samo još ne stoji i iza ubojstva Kraljevića Marka”. No, policija se nije dala smesti, pa je privela rijaliti junaka. A Mitrovićeve kamere to, dakako, nisu propustile zabilježiti. Što znači kako se vijestima, općenito informativnom programu ove televizije – ne piše dobro. Uz takvu konkurenciju. Jer, od Golubovićeva smo odvjetnika, čim mu je klijent vraćen na Farmu, doznali kako on ima (ugovornu) obvezu svojim sudjelovanjem dizati gledanost.

“Izjava da je Šešelja držao na nišanu je bila šala za podizanje gledanosti i on je to kazao policajcima. Usto, on se takmiči i za glavnu nagradu i ima pravo da se šali”, objasnio (?!) je medijima odvjetnik Gvozden Grgur nastupe svoga štićenika, nad kojim inače visi prijetnja povratka u zatvor. Naime, on je u zatvor trebao da ide po presudi za dilovanje heroina, kojom je osuđen na osam godina zatvora. Polovinu kazne je ranije odslužio, a zatvorska kazna mu je već dvaput odgađana zbog rođenja djeteta. Pa se, eto, još šali na Farmi.

I, baš kao što snajperista Kristijan ima odgovornost prema Pinkovom gledateljstvu, tako i Šešelj ima obvezu da stalno šalje poruke svojim poklonicima, ali i potencijalnim novim članovima i glasačima. Na koncu, već nakon prvog pojavljivanja, stara farmerica (a i pjevačica) Zorica Marković je obznanila kako će izravno s Farme u umjetničku penziju i onda pravo u – Srpsku radikalnu stranku. Što će ojačati umjetničku razinu te stranke u kojoj je već i stanoviti Radiša Miljković Radašin, koji novac zarađuje plešući u kavezu po seoskim diskotekama.

A da nije regrutirao samo Markovićku, najbolje ilustrira podatak kako potpora njegovim radikalima nakon Farme prelazi pet posto. Tomu je sigurno doprinijelo i trosatno gostovanje u Parovima kod Milomira Marića na TV Happy, pa su, čini se, Šešeljevi poklonici zaboravili loše poteze koje je uglavnom vukao nakon povratak iz Haaga. Zapravo, beogradski politički analitičari, koji su, evo, bili u neprilici da analiziraju utjecaj rijaliti šoua na politički život, drže kako popularnost SRS-a ovisi isključivo o njezinu lideru. Budući su uglavnom u medijskoj blokadi, šou realnosti je praktički jedini teren na kojem Šešelj može pričati svoje četničke bajke. I već davno viđene prostakluke.

“Gostovanje Šešelja u Parovima već mu je diglo popularnost na nivo cenzusa, a i Farma će mu sigurno donijeti benefit. Još je rano procijeniti koliku će korist Šešelj imati od rijaliti programa. Ali, definitivno će biti popularniji nego prije ulaska u Farmu. Činjenica da se pojavio u ovako popularnoj emisiji ukazuje i na to da Šešelj ima i indirektnu podršku Aleksandra Vučića. Premijeru je potrebna jedna takva babaroga koja će plašiti Zapad”, procjenjuje Đorđe Vukadinović. Slijedom čega bi se onda možda dalo pretpostaviti kako Vučić – kad već daje medijski prostor bivšem partijskom šefu – nema ništa protiv prijevremenih izbora, koji se svako malo najavljuju u Srbiji. I to Šešelj zna cijeniti, pa u svojim teve istupima vrijeđa sve, ali ne samo svoga nekadašnjeg (?!) političkog sina.

Stanija, pa Merkel

I kad smo već kod srbijanskog premijera, beogradski novinari kažu kako ga ljuti što Srbe više zanima hoće li Kristijan nominirati Staniju, nego to što je on dogovorio s Merkelovom; Na što su ga upozorili kako je možda mali problem što toliko putuje, pa nije ni primijetio da se na tri televizije kojima je država dala nacionalnu frekvenciju danonoćno vrte rijaliti programi – Veliki brat, Farma i Parovi. Zasad…

Treba, međutim, kazati i kako iz Haaga nema nikakvih reakcija na sve češće teve egzibicije njihova optuženika koji je zbog, navodno, teškog zdravstvenog stanja pušten na privremenu slobodu. Brojni su mediji tražili odgovor: Krši li Šešelj svojim ulaskom (i) u Farmu odredbe Tribunala?! Uzalud. Sud mudro šuti. Pa, dakle, vojvodu možemo gledati. Sve do izbora.

Na kauču

Krajem rujna, beogradski su tabloidi izvijestili kako su sudionici Parova toliko podivljali da ih produkcija nije uspjela smiriti svojim kaznama; Nisu pomogle ni izolacije, ni smanjenje honorara pa je odlučeno da svi sudionici odu na razgovor kod psihijatra.

A “na kauču” se najduže zadržao Brendon – dva sata. Zmaj od Šipova je također dugo razgovarao, ali nije bio zadovoljan sugovornikom, pa je na psihijatra urlao k’o usred reality showa. Slađa i Uroš pričali su o svojoj ljubavi, a Maca Diskrecija se žalila da joj nedostaje seks u vili.

Slijedom vjerojatno i ovog slučaja, Blic je, uz pomoć psihijatara, detektirao 11 poremećaja u showovima (ne)realnosti. Riječ je, između ostalog, o niskom pragu tolerancije, egzibicionizmu, neurednosti, gubitku identiteta, nestabilnosti, depresiji, psihičkoj dekompenzaciji, bipolarnom afektivnom poremećaju…

Seks? Može poslije 22

Prve ovogodišnje kazne izrečene su sredinom prošlog mjeseca i to Big Brotheru, u kojem je u prva 24 sata prikazivanja zabilježen prvi spolni odnos. Reagirala je, naime, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, tražeći da se sporna emisija, budući sadržaji nisu primjerenmi djeci, prikazuje poslije 22 sata.

Vijeće za elektroničke medije naložilo je RTL-u da Big Bother koji se prikazuje u noćnom terminu, označi s ’15’ te da ga ne reprizira u poslijepodnevnom terminu.

KOMENTARI:
Loading...