Uvijek imajte na umu da glavobolja nije bolest nego simptom drugih zdravstvenih problema.

Kod 90 posto glavobolja uzrok su napetost i stres, ali on može biti i u različitim bolestima živčanog, probavnog, dišnog ili nekog drugog sistema i vrlo je važno ne zanemarivati ih. Kada je glavobolja popraćena mučninom, smetnjama vida (svjetlucanje, iskrenje i zvjezdice pred očima), povraćanjem, šumom u ušima, vrtoglavicom i neravnotežom i slično, treba se javiti ljekaru i utvrditi uzrok te odrediti terapiju. To se posebno odnosi na glavobolje koje se javljaju nakon traume glave ili kičme te one koje se učestalo ponavljaju rano ujutro (to može biti znak apneje, problema s pritiskom, pa i tumora), te ako se uz glavobolju javljaju promjene vida, probave ili raspoloženja. U većini ostalih slučajeva, dodaje, glavobolju možemo liječiti sami.

Kada je glavobolja popraćena vrtoglavicom, neravnotežom i slično, treba se javiti ljekaru - Znate li šta je uzrok vaše glavobolje?

Pritom imajte na umu da je kod učestalih glavobolja uvijek dobro početi s detoksikacijom organizma, naprimjer laganom dijetom i čajevima koji potiču čišćenje organizma. Također, imajte na umu da s vremenom raste otpornost na lijekove protiv bolova te da je uvijek bolje bezazlene glavobolje prvo pokušati riješiti prirodnim lijekovima: biljnim čajevima koji opuštaju i djeluju protiv bola, aromaterapijom, masažom i vježbanjem tehnika opuštanja. Kad glavobolje prestanu, ne zaboravite na prevenciju, odnosno promjenu životnih navika.

Obavite potrebne preglede i posavjetujte se s ljekarom o tome koje vam vježbe mogu pomoći - Znate li šta je uzrok vaše glavobolje?

Kako biste spriječili glavobolje, radite na prevenciji. Naučite neku tehniku opuštanja i redovno je prakticirajte. Vodite računa da dovoljno spavate, kao i o kvaliteti sna, te svakodnevno izdvojite malo vremena za opuštanje. Ako radite za kompjuterom ili dugo sjedite tokom dana, uvedite u praksu česte kraće pauze tokom kojih ćete se istegnuti i promijeniti položaj. Ako osjećate probleme u vratnoj kičmi ili kičmi, obavite potrebne preglede i posavjetujte se s ljekarom o tome koje vam vježbe mogu pomoći. Redovno provjeravajte vid i nabavite naočale ako je potrebno. Pijte dovoljno tekućine: vode, čaja, prirodnih sokova. Tekućina potiče čišćenje otrova iz organizma, koji također mogu potaknuti glavobolje.

KOMENTARI:
Loading...