10.1 C
Bosanska Krupa
Subota, 23 Oktobra, 2021

Značaj koprive za naše zdravlje

Pomalo opasna, zbog listova koji mogu da vas opeku, ali je izuzetno korisna za zdravlje.

Kopriva je višenamijenski narodni lijek kod mnogih tegoba. Gledaju je kao travu, prepoznatljiva je po tamnozelenim trouglastim listovima sa nazubljenim ivicama.

Bogata je različitim mineralima, naručito gvožđem i vitaminima A, C i K. Od nje se pravi sok, čaj, supa i paprikaš.

Kopriva se preporučuje za liječenje niza bolesti – čisti krv, obnavlja crvena krvna zrnca, čisti tijelo od nepoželjnih i štetnih stvari; liječi teške stomačne tegobe, menstrualne i druge ženske probleme, bolesti mokraćnih organa, slabo mokrenje, teška bubrežna oboljenja, zapaljenje bešike, čir na želucu, crijevima i plućima, čisti pluća od sluzi, liječi teško disanje i astmu; jača cio nervni sistem, liječi nesanicu, a koristi se i za zagrijavanje hladnih nogu.

Čaj – tri velike kašike koprive prelijemo sa 1 litrom vrele vode, poklopimo i ostavimo 5 minuta; procijedimo i tokom dana možemo da popijemo i 2 litre tog čaja. Možemo se i blago zasladiti, a ako ga podgrijavamo, moramo da pazimo da ga ne pregrijemo, jer tada gubi svoju ljekovitost.

Čajna mješavina – u jednakim dijelovima se izmiješaju kopriva, ivanjsko cvijeće i zlatnica: jedna velika kašika ove mješavine stavi se u 1/2 litre vrele vode; nakon 5-10 minuta se procijedi i pije tekom dana dok je vrlo topla, u laganim gutljajima. To je najbolji lijek protiv bolesti bubrega, posebno kada imate grčeve u bubrezima.

Kupka – svježi listovi se prokuvaju i u toj vodi se potope hladne, promrzle noge. Hladne noge liječimo tako što možemo da stavimo svježe listove u cipele, držeći ih tako tokom cijeloga dana.

Ulje – iscijeđeni sok od koprive se pomiješa u jednakim dijelovima sa orahovim uljem; dobivamo ulje koje svako veče pred spavanje mažemo na čelo, sljepoočnice i grudi; time se uklanja nervoza, jačaju živci i pamćenje.

Protiv opadanja kose

Kod prolaznog opadanja kose otklanjanjem uzroka i pravilnim liječenjem kosa počinje ponovo da raste.

Kopriva – 100-200 g suvog korijena stavimo da prenoći u 3 litre hladne vode i drugi dan kuvamo oko 10 minuta. Dobijamo izvanredno sredstvo za jačanje korijena kose i protiv opadanja kose. Naravno, može se koristiti i svjež korijen.

(Vijesti.ba)

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci