Omiljena hrana među poznatim ličnostima, uključujući Madonnu i Victoriju Beckham je sushi, miso i turšija, za koje se vjeruje da su jedan od razloga njihovih savršenih figura.

Pet japanskih obroka koje utiču na dug i zdrav život su:

Riba

Riba je odličan izvor omega 3 masne kiseline, koja održava srce zdravim. Osim što je dobra za protok krvi, pomaže mozgu, očima i smanjuje upale. Kako je visoka upala karakteristika mnogih hroničnih bolesti, od artritisa do Alzheimera, održavati je pod kontrolom može biti ključni faktor u održavanju dobrog zdravlja tokom života.

Miso i umami pasta

Miso je fermentrana pasta od soje, a veruje se da je jedna od tajni zdravlja žena u Japanu upravo konzumiranje hrane od fermentirane soje. Miso i umami paste pomažu ženama nakon menopauze, kao i u smanjivanju rizika raka dojki endometrijuma.

Alge ili morska trava

Morska trava je bogata mineralima, uključujući jod, cink, magnezijum, kalcijum, kalijum i desetine drugih minerala potrebnih za naš imuni sistem, za odbranu od antioksidanata i za zdravlje srca.

Maća zeleni čaj

Maća je tradicionalni zeleni čaj u prahu napravljen od svežih vrhova listova biljke čaja. Zeleni čaj, posebno maća, sadrži visok nivo flavanola koji se zovu katehini, a koji povećavaju odbranu od antioksidanata u organizmu. Takođe, pomažu kod zaštite od stanja kao što je Alzheimer, srčane bolesti i rak.

Turšija

Tradicionalno fermentisano kiselo povrće je odličan izvor prirodnih probiotika. Oni pomažu pri upijanju hranljivih materija iz hrane koje jedemo, što je dobro za sve oblasti našeg zdravlja. Ne samo što pomažu protiv infekcija, već i u prevenciji od stanja povezanih sa imunim sistemom, kao što su autoimune bolesti.

Komentari: