Prestati pušiti nije lako. Naprotiv, proces ostavljanja cigareta veoma je iritantan, dug i težak proces.

U prodaji je veoma mnogo proizvoda koji navodno pomažu prestanku pušenja. Pušači probaju smanjivanjem dnevnog broja cigareta svesti taj broj na 0, nikotinskim žvakama ili flasterima. Uspjeh nije zagarantovan.

U nastavku pročitajte kako jednostavnim vježbama možete prestati pušiti. Ne košta ništa, a mnogi su uspjeli.

Riječ je o vježbama disanja, koje se uspješno koriste u jogi jer pomažu razvoju i treniranju disajnih puteva i čišćenju organizma od neželjenih efekata pušenja.

Vježbe su jednostavne i potrebno ih je ponavljati ujutro i tokom dana, kada god se pojavi želja za cigaretom Obično nakon ovih vežbi želja za pušenjem nestaje.

Prva vježba

Kada osjetite jaku želju za pušenjem izađite na svjež vazduh. Uspravite se i opustite se. Uradite duboki udah punim plućima i zadržite dah na 3-5 sekundi. Zatim polako izdahnite. Na kraju izdaha zadržite opet dah na isto vrijeme (3-5 sekundi). Ponovite vježbu 10 puta. Poslije ponovljenih vežbi, osjetit ćete blagu vrtoglavicu, koja je povezana sa zasićenjem mozga kisikom. Kao rezultat, želja za pušenjem nestaje na duže vrijeme.

Druga vježba

Sporo udisati vazduh kroz nos i malo brže ga izdisati kada osjetite želju da zapalite cigaretu. Ako sebe poistovijetite sa parnom lokomotivom, onda će vježba biti ne samo efikasna, već i zabavna. Vježbu počnite raditi polako i pojačavajte tempo. U jednom ciklusu uradite po 30 udaha i izdaha. Poslije svakog ciklusa odmorite se jednu minutu. Da biste dobili dobar rezultat, vježbu sprovodite 5-6 ciklusa.

KOMENTARI:
Loading...