Nadutost nas najčešće muči zbog hrane koju smo pojeli, ali ako je prate ovi simptomi onda bi u pitanju mogao biti zdravstveni problem ozbiljnije prirode.

1. Grčevi

Najčešće ih pripisujemo menstruaciji ili ih pak doživljavamo isključivo kao reakciju na namirnicu koju smo pojeli, ali ako grčevi česti ili pak svakodnevni, trebali biste posjetiti doktora kako biste ustanovili što je uzrok ovog nimalo ugodnog problema. Obratite pažnju i na namirnice koje konzumirate tj. pokušajte pratiti koje od njih uzrokuju grčeve jer bi to moglo značiti da ste alergični na određenu namirnicu.

2. Bol u zdjelici

Mnoge žene ne znaju kako bi kombinacija nadutosti i bolova u zdjelici mogla biti znak problema s jajnicima. Kod policističnih jajnika, uz bol u zdjelici i nadutost može se javiti i naglo debljanje u području trbuha. To se događa zato što se kod većine žena s policističnim jajnicima masno tkiva nakuplja u predjelu trbuha.

3. Gubitak težine

Nadutost koju prati neobjašnjiv gubitak kilograma često upućuje na gastroenterološke zdravstvene probleme. Problem bi mogla biti i intolerancija na gluten, bjelančevinasta tvar koja je sastavni dio žitarica poput pšenice, raži i zobi, a nalazi se u mnogim prehrambenim proizvodima. Saznajte koje simptome intolerancije na gluten ne smijete ignorirati.

4. Vaginalni iscjedak neugodnog mirisa

Čudan vaginalni iscjedak uvijek je znak da je vrijeme za posjetu ginekologu, a ako se javlja u kombinaciji s nadutosti, problem bi mogla biti i spolno prenosiva bolest. Odgovorno seksualno ponašanje i korištenje kondoma ponekad ne može spriječiti razvoj spolne bolesti.

5. Krv u stolici

Nikada ne smijete ignorirati pojavu krvi u stolici. Ona može biti znak mnogih ozbiljnih zdravstvenih problema poput hemoroida, čira na želucu, sindrom iritabilnog crijeva ili Kronove bolesti.

Radiosarajevo.ba

KOMENTARI:
Loading...