24.6 C
Bosanska Krupa
Petak, 10 Jula, 2020

Zdravlje / Dinja: Ljekovitost u slatkom zalogaju

- Oglas -

Dinja je jednogodišnja zeljasta biljka, porijeklom iz Azije i Afrike.

Vrlo je vjerovatno da je još prije više hiljada godina prenijeta i u druge krajeve svijeta.

Pored toga što je osvježavajuća, pa je se najčešće sjetimo tokom ljeta, dinja je i izuzetno ljekovita.

Ljekovita svojstva

U sebi sadrži beta-karotin, folnu kiselinu i vitamin C, kao i maledoze vitamina B1, B2, B3, B4, B5, B6 i vitamina E.

Od minerala u dinji se nalaze: kalcij, magnezij, fosfor, kalij, natrij, sumpor, cink, željezo i bakar.

Kao ljekoviti dio biljke u ishrani se koristi plod.

Mnogi ne znaju da obloge od dinje doprinose bržem liječenju opekotina i posjekotina.

Također, veoma povoljno djeluje na organizam kada su u pitanju alergije, suha koža, akne, anemija, astma, bolest u žuči, dijabetes, neplodnost, nesanica, gojaznost i zdravlje očiju.

Štiti zdravlje očiju

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju – beta karoten, vitamin C, lutein i zeaksantin. Zeaksantin je važan karotenoid koji se apsorbira u retinu oka gdje djeluje antioksidativno i kao UV zaštita.

Nekoliko studija je pokazalo da karotenoidi usporavaju destruktivni proces u retini i retinalnom pigmentu koji vodi do makularne degeneracije (bolest središnjeg dijela mrežnjače koja se obično javlja kod starijih osoba).

Štiti kožu i kosu

Redovno konzumiranje dinje odlično je za ljepotu kože i kose. To je zbog utjecaja vitamina A koji je nužan za proizvodnju sebuma koji vlaži kožu i kosu i esencijalan je za njihov rast.

Vitamin A bitan je za čisti ten, a također može pomoći i u zaštiti od UV zraka koje uzrokuju brže starenje kože.

Osim vitamina A, tu je i vitamin C važan za izgradnju i održavanje kolagena koji koži i kosi daje strukturu. Zato je dinja odlična pomoć protiv bora i preranog starenja. Osim u ishrani, možete je koristiti i direktno na koži i kosi kao masku ili regenerator.

Štiti od raka

Dinja je bogat izvor antioksidansa koji igraju zaštitnu ulogu u očuvanju zdravih ćelija tijela od oštećenja i upala koje mogu dovesti do raka. Tako su mnoge studije došle do zaključka da dinje mogu biti korisne u prevenciji raka crijeva, prostate, dojke, materice, pluća i raka gušterače. Jedinjenja iz dinje kukurbitacini više puta su pokazali antikancerogeno djelovanje tokom istraživanja.

Njihovo djelovanje je variralo od smanjivanja širenja raka i samouništenja ćelija do potpunog zaustavljanja ćelijskog ciklusa kod ćelija raka.

 

Radiosarajevo.ba

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar