17.8 C
Bosanska Krupa
Subota, 11 Jula, 2020

Zdravlje / Bolovi u prsima – šta može biti uzrok?

- Oglas -

Bol u prsima može se pojaviti u mnogo varijanti, od oštrog uboda do tupe boli. Postoje mnogi uzroci boli u prsima, a oni najozbiljniji uključuju srce ili pluća.

Srčane smetnje

Angina

Blokada u srčanim krvnim žilama koja smanjuje dotok krvi i kisika u srce, što uzrokuje bolove, ali ne i trajno oštećenje srca. Bol u prsima može se širiti na ruke, ramena, čeljust ili leđa. Bol u prsima uzrokovana anginom postaje izraženija tokom vježbanja, uzbuđenja ili emocionalnog stresa.

Srčani udar

Smanjenje protoka krvi u srce uzrokuje propadanje stanica srčanog mišića. Iako je slična boli uzrokovanom anginom, ona je često popraćena znojenjem, mučninom ili teškom slabošću.

Miokarditis

To je upala srčanog mišića koja može uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu, umor i probleme s disanjem. Simptomi su slični simptomima srčanog udara.

Perikarditis

To je upala ili infekcija koja je prisutna oko srca. Simptomi mogu biti slični simptomima angine. Bolovi su česti, oštri i šire se na područje vrata i ramena. Ponekad su bolovi izraženiji tokom udisanja, gutanja hrane i ležanja na leđima.

Disekcija koronarnih arterija

Mnogi faktori mogu uzrokovati ovo rijetko stanje, koje nastaje prilikom sužavanja koronarnih arterija. Može uzrokovati iznenadnu jaku bol koja se može širiti prema vratu, leđima ili trbuhu.

Plućne smetnje

Pleuritis

To je stanje upale ili iritacije sluznice pluća i prsnog koša. Prisutna je oštra bol dok dišete, kašljete ili kišete. Najčešći uzročnici su bakterijske i virusne infekcije, plućna embolija ili pneumotoraks.

Pneumonija

To je infekcije pluća koja može uzrokovati oštećenje plućne maramice. Najčešći simptomi su iznenadni bolovi u prsima, vrućica, groznica, kašalj i začepljenje dišnog sistema.

Plućna embolija

Uzrokovana je krvnim ugruškom koji putujući tijelom završi u plućima. Može uzrokovati probleme s disanjem i ubrzan rad srca. Plućna embolija je najčešće posljedica duboke venske tromboze.

Pneumotoraks

Najčešće nastaje zbog ozljede na prsima, odnosno kada je dio pluća oštećen i dolazi do ispuštanja zraka u prsnoj šupljini. Najčešći simptomi su bolovi tokom udisanja i nizak krvni tlak.

Astma

Najčešće uzrokuje teško disanje, kašalj, a ponekad i bolove u prsima. Astma je upalna bolest dišnih puteva.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar