Od davnima neodoljivo grožđe mami nas svojim izgledom i ukusom. Posjeduje jednostavno delikatnu slatkoću, bilo da se radi o bijelom ili crnom.

Prema najnovijim istraživanjima naučnika, grožđe je itekako dobro za naše zdravlje, a ovo je pet razloga zašto biste ga trebali jesti svakog dana.

1. Grožđe sadrži razne antioksidante i drugih polifenole. Antioksidansi neutraliziraju štetne slobodne radikale za spriječavanje procesa oksidacije koji oštećuje ćelije. Zvuči prilično tehnički, ali ustvari, neutralizira slobodne radikale kada jedemo.

2. Studije su pokazale da konzumiranje raznih vrsta grožđa može pomoći u održavanju zdravlja srca, i tako podstaknuti opuštanje krvnih sudova. Neke od najprestižnijih svjetskih studija pokazale su upravo da je grožđe veoma zdravo za srce, piše Tablegrape.

3. U posljednjim testovima životinje su hranjene slanim jelima i njihov krvni pritisak se znatno povisio. Kada im je dato grožđe, krvni pritisak im je opao, rad srca se poboljšao i smanjena je upala u cijelom tijelu. Kod njih je također pokazano manje oštećenje srca od onih kojima nije dato grožđe.

4. 1/2 šoljice grožđa dnevno smanjuju rizik da dobijanje raka debelog crijeva.

5. A prema nedavnoj studiji grođže poboljšava očni vid, te u znatnoj mjeri spriječava sljepilo.

KOMENTARI:
Loading...