Zbog čega je tako teško odoljeti komadu (ili pet) čokoladne torte, ili kako obuzdati onu vodu koja krene na usta kada osjetite miris slasnog hamburgera ili pljeskavice?

To su stvari koje bi se možda trebale uvrstiti u neki red ovisnosti, budući da je namirnica – sir prije nekoliko mjesesi ušla u rang koji može da izazove ovisnost.

Znate svi onaj osjećaj kada se “gadite sami sebi” zbog nekontrolisane količine brze hrane koju ste pojeli za jako-jako kratko vrijeme, ili kada ste namjeravali uzeti samo parče kolača, a onda ste “otpuhali” skoro cijelu tepsiju.

Kako prestati s tim, pitanje je za milion eura, ili jednu marku?

Prvo, potrebna je čelična volja. Da imate čeličnu volju, vjerovatno ne biste ni čitali ovaj pripremljeni članak koji je originalno prenio britanski portal Joe.Co.Uk.

Hamburger da zamijenite salatom…teško, ali možda ima način.

Ali, na sreću, postoji samo jedan trik koji vas uopće ne košta mnogo, a pomoću njega možete spriječiti i u potpunosti ukloniti želju za brzom hranom ili visokokaloričnim komadom kolača, ili torte.

Nutricionisti jako dobro znaju kako pretjarane količine šećera ili brze hrane utiču na organizam, a knjiga Dr Oz: The Good Life donosi Oprein trik kako obuzdati te porive.

Trik je u žvakaćoj gumi. Jednom, ili dva pakovanja.

Svaki put kada poželite “otpuhati” lanac brze ishrane, ili fast-food kiosk, stavite jednu ili dvije žvakaće gume (bez šećera dakle) u usta i volja će vas ekspresno proći.

“Uvijek imam žvakaću gumu u ustima. Svaki put kada mi padne na pamet brza hrana, ja stavim novu”, kaže Oprea.

Žvakaća guma većinu ljudi tjera na smanjenje apetita, ali ponudit će vam i onaj prvi korak ka toliko željenoj samokontroli.

Žvakaća guma bi vas možda i spriječila u konzumaciji pretjeranih količina grickalica, u prvom redu smokija i čipsa koji su jednako štetni kao i brza hrana.

Razlog je jednostavan, nakon što stavite žvakaću gumu u usta nekog od poznatih proizvođača – nema te hrane koja će dobro “leći” na nepce nakon nje.

U krajnjem slučaju, prosječno pakovanje žvakaćih guma u našim krajevima košta 1 KM, 55 dinara u Srbiji ili 6 Kn u Hrvatskoj, pa vas praktično ništa ne košta da probate.

Sa žvakaćom gumom kilograme ne možete dobiti, samo izgubiti.

KOMENTARI:
Loading...