Miris, boja i struktura voska iz ušiju, čija je uloga da spriječi da prljavština i bakterije uđu preduboko u ušni kanal, mogu vam otkriti važne informacije za zdravlje.

Saznajte na kojih to 4 problema vosak iz ušiju može da upućuje.

1. Vosak je vodenkast i zelenkaste je boje

Ako ste se oznojili, vodenkasto curenje iz uha vjerovatno je rezultat znoja koji je ušao u uho i pomješao se s voskom. Međutim ako se niste oznojili, a vosak je vodenkasti i zelenkaste ili tamno žute boje, to može upućivati na infekciju u uhu.

2. Vosak ima jak miris

Može biti riječ o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koje ljekari nazivaju hronični otitis media. Jedan od simptoma može biti iscjedak iz uha neprijatnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primjetiti probleme s ravnotežom, zvonjavu s ušima ili imati osjećaj da vam je uho puno ili začepljeno. Primjetite li te simptome, posjetite ljekara, prenosi Zadovoljna.hr.

3. Primjetite kada vosak iscuri iz uha

Infekcije ili ranice u bubnoj opni mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvane kolesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti što rezultuje time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umjesto neprimjetnog iscetka na kakav ste navikli, iscjedak iz uha može izaći u obliku curenja ili grudvica. Pritisak i bol u uhu takođe su simptomi kolesteatome.

4. Nemate voska u ušima

Nepostojanje voska u ušima može biti znak rijetkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umjesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila unutar uha sve dok se ne stvori tvrdi čep. Simptomi su bol i osjećaj da su vam uši pune.

KOMENTARI:
Loading...