Sigurno znate ili čak možda jedna od osoba koje vole ‘pucati’ zglobovima. Iako o tome postoje razne teorije je li korisno ili ne, posljednje istraživanje upućuje kako bi ‘pucanje’ zglobovima moglo biti dobro za vaše zdrave.

Desetljećima se znanstvenici prepiru što zapravo uzrokuje nimalo ugodan zvuk pucketanja te može li takvo rastezanje prsti uzrokovati probleme poput artritisa.

Nova studija Sveučilišta Alberta ukazuje da se prilikom rastezanja zglobova između njih stvara šupljina koja se popuni plinovima te prilikom vraćanja zglobova na mjesto plin biva izbijen što stvara prepoznatljiv zvuk.

Potrebno je određeno vrijeme da se plin rastopi u zglobnoj tekućini što je razlog zašto se zglobovi ne mogu ponovo ‘puknuti’, već je potrebno pričekati.

Nakon brojnih gledanja pucanja zglobova pod medicinskim skenerima, tim istraživača je otkrio neočekivano bijelo tkivo, za koje smatraju da je voda koja se povlači prema zglobu. Upravo bi to moglo imati pozitivan učinak.

Prvotno su naučnici izračunali da je ukupna sila potrebna da zglobovi puknu dovoljno snažna da ošteti tvrde površine zgloba, poput kosti. No, najnovija studija sada pokazuje da nema dugoročnih posljedica.

– Mogućnost pucanja prsti mogla bi biti povezana sa zdravljem zglobova. Neki ljudi to mogu učiniti, neki ne, i zanima nas zašto. To je popust stvaranja vakuuma. Nakon što se površine zgloba odjednom razdvoje više nam tekućine da popuni prazan prostor nego ostaje šupljina – pojašnjava Greg Kawchuck, profesor na Fakultetu rehabilitacijske medicine.

Proučavali su pucanje prsti i snimali to brzinom od 310 milisekundi. Iako nema dokaza da to uzrokuje artritis, postoje brojna izvješća o oštećenju ligamenata i tetiva. Preostaje nam je vidjeti hoće li uspjeti razjasniti na koje sve načine pucanje prsti doprinosi zdravlju zglobova.

KOMENTARI:
Loading...