Veliko otkriće britanskih naučnika moglo bi da dovede do revolucionarnog tretmana za pacijente u poodmaklom stadijumu raka i trebalo bi da uđe u fazu kliničkih ispitivanja za dvije godine.

Naučnici vjeruju da su pronašli “Ahilovu petu” ćelija raka.

U video snimku o svojim otkrićima, istraživači Cancer Research centra opisuju kako ćelije imuniteta mogu biti usmjerene na te “slabe tačke” raka.

“One bi mogle da formiraju snažnu silu za borbu protiv raka i usmjere se na svaku ćeliju raka u tijelu”, kažu u videu. Istraživanje bi čak moglo da dovede do “lijeka za rak”, navode oni.

Istraživači su otkrili proteine koje imuni sistem prepoznaje kao mete, a koji se nalaze na spoljnoj strani tumora. Međutim, karcinomi se obično prebrzo razvijaju i stalno mijenjaju, pa imuni sistem ne može da odreaguje na vrijeme. Međutim, kada se izoluju ti proteini, moguće je usmjeriti T-ćelije imuniteta da se direktno bore protiv tumora, prenosi Independent.

Za sada je naučni rad tek u početnim fazama i izolovana su samo dva specijalna antigena i T-ćelije koje ih mogu prepoznati kod dva pacijenta koja boluju od raka pluća. Ipak, naučnici su optimistični jer su već primjetili brojne sličnosti između različitih vrsta raka.

Profesor Čarls Svonton sa Instituta za proučavanje raka Londonskog univerzitetskog koledža, kaže da će biti “razočaran, ako za dvije godine ne izliječimo pacijenta”.

“Da li mislim da će ovo uspjeti? Nadam se da će to dovesti do većeg preživljavanja pacijenata. Ako ne uspije, vjerovatno ću odustati od svega i početi da se bavim nečim potpuno drugačijim”, kaže Svonton.

On ističe da je razvojno “stablo” tumora slično “otisku prsta”, jer je jedinstveno za svakog pacijenta. To predstavlja problem ljekarima, jer ne mogu da predvide mutacije ćelija i tok bolesti.

KOMENTARI:
Loading...