– U razgovoru dvije osobe, ukoliko obje nose maske, vjerovatnoća za prenošenje infekcije ispod jedan posto, a ako ne nose – i do 70 posto – rekla je Kisić-Tepavčević.

Ukoliko jedna osoba nosi masku, a druga ne – vjerovatnoća zaražavanja je pet odsto, ali ukoliko obje nose zaštitne maske, i rezervoar zaraze i osjetljiva osoba – vjerovatnoća je manja od jedan odsto.

– To je aposlutno nešto što je pokazano svih ovih mjeseci da je efikasno. Imamo dosta nepoznanica o ovom virusu, ali ono što se sigurno zna je da nas nošenje maski spašava od infekcije – objasnila je Kisić-Tepavčević.

– To ne moraju da budu hiruške maske, već mogu i pamučne koje sami šijemo, bilo koja mehanička zaštita. Apelujemo da se primjenjuju i druge mjere prevencije, a to je fizička distanca od najmanje jednog metra, kao i redovno pranje ruku – dodala je Kisić-Tepavčević poslije sastanka Kriznog štaba.

Od sutra će u Beogradu biti obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru, odnosno autobusima, gradskom i međugradskom prevozu, kafićima, tržnim centrima kao i fizička distanca od najmanje jednog metra.

قالب وردپرس

Komentari: