3 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021

Vakcinisane trudnice prenose antitijela svojim bebama

Prema najnovijoj studiji vakcinisane trudnice pružaju zaštitu od koronavirusa svojim bebama.

Naučnici su izmjerili nivo antitijela u krvi iz pupčane vrpce kako bi utvrdili dolazi li imunitet od zaraze koronavirusom ili od vakcina. Na njihovo iznenađenje, svih 36 novorođenčadi u studiji čije su majke tokom trudnoće primile ili vakcine kompanije Moderna ili Pfizera imale su zaštitna antitijela.

Kako bi utvrdili jesu li antitijela nastala zbog vakcina ili putem infekcije prirodnim putem, stručnjaci su tražili specifična antitijela koja se pojavljuju nakon vakcinisanja ili nakon prebolijevanja bolesti, ali i protein nukleokapsid, koji je prisutan samo u slučaju infekcije.

Od 36 trudnica 31 je razvila imunitet putem vakcinisanja. Ostalih pet nije testirano na protein nukleokapsid, pa stručnjaci ne mogu sa sigurnošću reći kako je došlo do stvaranja zaštite, piše Bloomberg.

“Rezultati pokazuju vrlo ohrabrujući nivo antitijela u krvi iz pupkovine”, rekla je ginekologinja Linda Eckert sa Univerziteta Washington.

U međuvremenu je kompanija Pfizer pokrenula vlastitu studiju o efektu svoje vakcine tokom trudnoće i na novorođenu djecu, no ona je odgođena zbog etičkih pitanja oko upotrebe placeba.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, do 11. septembra samo je 30 posto trudnica u dobi od 18 do 49 godina primilo obje doze vakcine, prenosi Index.

Studija naziva “High antibody levels in cord blood from pregnant women vaccinated against COVID-19” objavljena je u časopisu American Journal of Obstetrics & Gynecology-Maternal Fetal Medicine.

(Vijesti.ba / N1)

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci