Simptomi bolesti su umor i velika glad, a prema nekim istraživanjima ispijanje čaja može da pomogne u regulaciji nivoa šećera u krvi. Tako može uticati na povećanje osjetljivosti na insulin koji pomaže tijelu da reguliše nivo šećera u krvi.

Istraživanje objavljeno u Azija Pacifit žurnalu kliničke ishrane bavilo se uticajem crnog čaja na predijabetičarske pacijente. Naučnici su pratili kako ovaj napitak djeluje na 24 učesnika starosti od 20 do 60 godina, a ujedno je mjeren i placebo efekat. Dokazano je da ispijanje čaja bez dodatog mlijeka i šećera može da bude od velike koristi, jer ima veliki potencijal u smanjenju postpradijalne glukoze u krvi.

Istraživanje objavljeno u NCBI pokazuje slične rezultate. Analizirani su podaci 40.000 pacijenata koji su u upitniku odgovarali na pitanja vezana za njihove navike u ishrani pa su naučnici tako imali prilike da vide ko od njih konzumira tople napitke i koliko često. Oni koji su pili čaj ili kafu tri puta dnevno smanjili su rizik od dijabetesa tipa 2 za 40 odsto, piše “Daily Star”.

Crni čaj poboljšava osjetljivost na insulin i smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Polifenoli su i poznati kao antioksidanti i pomažu u zaštiti od upala i kancera. Drugim riječima, benefit iz čajeva pomaže i sprečavanju dijabetesa tipa 2.

Ukoliko se brinete da možete da dobijete dijabetes, posjetite vašeg lekara i odradite potrebne analize. Na osnovu simptoma ljekar će utvrditi imate li rizik od bolesti.

Simptomi koje ne smijete da zanemarite su: velika žeđ, glad, gubitak na težini, promjene raspoloženja, problemi sa spavanjem, utrnulost stopala, umor, nejasan vid i visok krvni pritisak.

(SB/B92)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...