Široka korisnost novih generacija mobilnih telefona dovela je do pojave potpune ovisnosti korisnika ovim malim uređajima.

Uređajima koji osim što u dobroj mjeri narušavaju društveni život, iako su paradoksalno osmišljeni zbog poboljšanja istog, imaju i druge loše strane.

Preokupiranost mobilnim telefonom za vrijeme boravka u kafiću s prijateljima je možda i najmanji problem, budući da svaki od tih uređaja naravno ima GSM antenu koja zrači, ima jak ekran koji snažno djeluje na oči i mozak, a tu su i druge sakrivene opasnosti.

Zbog svega toga ljudi koji su upoznati sa suštinom problema preporučuju što je moguće manje gledanje u ekran “smartfona” tokom noći, što je moguće manje pričanja i više slanja poruka i nikako, ali nikako ne držati telefon kod sebe za vrijeme spavanja.

Zapaljive baterije

Mnogo slučajeva je zabilježenih u kojima se baterija pametnih telefona naprosto zapalila, te izazvala teške povrede vlasnicima uređaja. Upravo su te situacije tokom sna najopasnije jer nismo u stanju odmah reagovati, a nakon nekoliko zapaljenih Iphone-a, u Teksasu je jednoj mladoj Amerikanki planuo jastuk zahvaljujući Galaxyju S4 koji je bio ispod.

Zračenje koje opasno ugrožava zdravlje

Toliko mnogo se pričalo o zračenju mobilnih uređaja, da bi priča dosta utihnula nakon izostanka konkretnih pokazatelja da zrake koje emituju pomenuti uređaji izazivaju karcinome. Ipak, 2011. godine Svjetska zdravstvena organizacija je ponovo sugerisala da ova zračenja možda ipak mogu biti jako štetna i kancerogena za djecu. Preporučuje se što manje pričanje sa držanjem slušalice telefona na uhu, te shodno s tim, posebno se usmjerava pažnja na to da mobitele ne treba držati blizu tijela tokom dužeg perioda kakvi su na primjer tokom spavanja.

Snažna LED svjetlost i hormon pospanosti

Nedavna naučna istraživanja su jasno dokazala da snažna svjetlost ekrana smartfona utiče na ljudski mozak te stvara prividni osjećaj dnevnog svjetla, te otklanja pospanost. Osim što se degradira uticaj i samo lučenje melatonina (hormona pospanosti), ni oči ne prolaze baš dobro jer su izložene neugodnim opterećenjima.

KOMENTARI:
Loading...