Nova studija objavljena u žurnalu Addiction pokazala je kako čak i umjerena konzumacija alkohola dovodi do pojave raka, i to čak sedam vrsta zloćudnih tumora.

Rak ždrijela, grkljana, jednjaka, jetre, crijeva, rektuma i dojke se povezuju sa konzumacijom alkohola.

Ove zloćudne bolesti odgovorne su za 5.8 posto smrti povezanih sa rakom generalno, te dovele do pola miliona smrti širom svijeta u samo 2012. godini.

Jennie Connor iz odjela za preventivnu i socijalnu medicinu na univerzitetu Otago na Novom Zelandu proučavala je vezu između konzumiranja alkohola i raka.

“Postoji snažan dokaz o tome kako alkohol uzrokuje sedam vrsta zloćudnih tumora, a vjerovatno je ta brojka još i veća. Oni koji se vode filozofijom kako bi ‘sve trebalo konzumirati, ali umjereno’ bi možda trebali to uvjerenje promijeniti kad je u pitanju alkohol, budući da su čak i male količine alkohola dovode u vezu sa rakom. Rak dojke je, primjerice, povezan sa većom razinom spolnih hormona koje alkohol dodatno podiže”, pojasnila je Jennie Connor i dodala:

“Ne postoji argument niti dokaz koji bi pokazao kako postoji sigurna količina alkohola. Promocija pijenja alkohola u umjerenim količinama nije vrijedna rizika od raka”.

KOMENTARI:
Loading...