Mljeveno pureće meso proizvođača Vindon d.o.o. Slavonski Brod, pakovanje od 500 grama, povlači se sa sa tržišta Republike Hrvatske radi utvrđene prisutnosti bakterije iz roda salmonella spp. Utvrđuje se da li se sporni proizvod našao i na policama u BiH.

Zbog toga je Agencija za sigurnost hrane BiH zatražila je od nadležnih inspekcijskih organa u BiH da utvrde da li se na tržištu naše zemlje nalazi proizvod “Vindon”, LOT 300318, barkod 3850339413043, sa rokom trajanja do 30. marta 2018.

Uporedo s ovim aktivnostima, od uvoznika proizvoda Vindon za BiH zatraženo je očitovanje o eventualnom uvozu spornog lota u Bosnu i Hercegovinu.

Po završetku inspekcijske kontrole i prijemu povratnih informacija, Agencija će informisati javnost o preduzetim mjerama i rezultatima inspekcijske kontrole, objavljeno je na internet stranici Agencije.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla – jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini.

KOMENTARI:
Loading...