Mala molekula koja se veže za receptor u mišićima ubrzava energetski metabolizam – ali samo kod ženki miševa – pokazali su eksperimenti u studiji čiji su rezultati objavljeni jučer.

Istraživaći su tretirali miševe molekulom pronađenom u malo poznatoj biljci koja raste u prašumama Centralne i Južne Amerike i pokazalo se da ženke koje su dobile tu molekulu, mogu jesti hranu – čak i onu koja jako deblja – a da pri tome zadržavaju normalnu tjelesnu težinu. Kod pretilih mišica, gubitak težine je nakon tretmana iznosio 20-30%, i to se smatra vrlo ohrabrujućim rezultatom.

Sada se trebaju obaviti nove faze istraživanja, a stručnjacise nadaju kako bi mogli napraviti tabletu za ljude, koja bi omogućila tretiranje cijelog niza bolesti, ne samo pretilosti koja na Zapadu već poprima elemente epidemije, već i nekih drugih bolesti.

Poznato je da je otkriveno da se hormon nazvan BDNF luči nakon tjelovježbe i da je on dijelom odgovoran za to što vježbanjem gubimo suvišne kilograme, jer šalje tijelu odgovarajuće signale.

Istraživači su otkrili da prirodni produkt nazvan 7,8-dihydroxyflavone (7,8-DHF)koji se može naći u biljkama Godmania aesculifolia i lišću drveta primula može da imitira djelovanje BDNF-a – drugim riječima da tijelu šalje signale da vježbate iako to zapravo ne radite.

KOMENTARI:
Loading...