15.1 C
Bosanska Krupa
Subota, 11 Jula, 2020

U mozak može stati informacija koliko i u 4,7 milijardi knjiga

- Oglas -

Američki naučnici koji su proučavali mozak tvrde da u njega može stati informacija koliko i u 4,7 milijardi knjiga, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istraživači s američkog instituta za biološke studije “Salk” uspjeli su izračunati kapacitet memorije ljudskog mozga tako što su analizirali potencijal sinapsi, mjesto kontakta između dva neurona, odgovornih za bilježenje podataka.

Tim naučnika koji je predvodio profesor Terry Sejnowski je otkrio da ukoliko bi svaka sinapsa bila u stanju da zabilježi 4,7 bita informacija, ljudski mozak bi mogao uskladištiti 1.000.000.000.000.000 bajtova podataka, odnosno jedan petabajt.

Jedan petabajt podataka jednak je 13,3 godina televizijskih HD snimaka, 4,7 milijardi knjiga ili 670 miliona internet stranica.

Naučnici su naglasili da je riječ o teorijskoj sposobnosti memorisanja, dodajući da su moždane “arhive” zapravo mnogo manje.

“To je veoma važno otkriće na polju neuronauke. Naše nove procjene moždanih kapaciteta su deset puta veće od procjena koje su do sada važile u naučnim krugovima”, rekao je Sejnowski.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar