23.1 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 13 Jula, 2020

Tri prirodna lijeka protiv upale sinusa

Istraživanja su pokazala da se svakodnevnom konzumacijom narandži može značajno smanjiti rizik od nastanka upale sinusa.

Upala sinusa se u pravilu liječi antibioticima, ali oni mogu štetno djelovati na zdravlje. Ako se prečesto unose u tijelo, ono može razviti otpornost na njih.

Sinusitis je upala paranazalnih sinusa čiji uzrok mogu biti bakterije, virusi, gljivice, alergije ili autoimune bolesti. Upala može zahvatiti bilo koji od nazalnih sinusa. Srećom, u prirodi postoje biljke koje nam uveliko mogu pomoći u ublažavanju upale sinusa, a koje istovremeno smanjuju i rizik od ponovnog javljanja ove bolesti.

Oslobađanje sluzi

Bijeli luk ima odlična antibakterijska i antimikotična svojstva zbog čega učinkovito ublažava upalu sinusa uzrokovanu bakterijskom ili gljivičnom infekcijom.

Alicin, sastojak koji bijelom luku daje prepoznatljiv miris, ima antibiotsko djelovanje, zbog čega je jako djelotvoran u liječenju ove neugodne bolesti. Narandže predstavljaju odličan izvor vitamina C koji ublažava začepljenost nosa i pomaže u čišćenju sinusa.

Udisanje mirisa narandže također pomaže u čišćenju sinusa. Istraživanja su pokazala da se svakodnevnom konzumacijom narandži može značajno smanjiti rizik od nastanka upale sinusa, što je pravi izazov za osobe koje su najmanje jednom patile od upale sinusa.

Kopriva ublažava simptome upale sinusa, uključujući nadraženost očiju i svrab nosa. Ovaj korov, ako se uzima u obliku čaja ili otopine, potiče rad imunološkog sistema koji će se učinkovitije boriti protiv infekcije sinusa. Osim toga, potiče i oslobađanje sluzi iz sinusa koja je glavni uzrok nepodnošljive boli.

Ricinusovo ulje

Ulje ricinusa dobiva se od biljke ricinus koja se smatra jednom od najotrovnijih biljaka svijeta. Međutim, ulje te biljke je u više aspekata vrlo ljekovito i primjenjivo u kozmetičke, prehrambene i zdravstvene svrhe. Ricinusovo ulje sadrži visok postotak vrlo rijetke ricinoleične kiseline koja je djelotvorna protiv gljivica, bakterija, virusa i parazita.
Ista kiselina je djelotvorna u hidrataciji kože i kose, a potiče proizvodnju kolagena i elastina time umanjujući bore. Utječe na rast trepavica i kose, sprečava njeno opadanje čime je među najboljim sredstvima za njegu i oporavak kose.

Ricinusovo ulje potiče rast kose čak i na mjestima na kojima prije nije rasla. Pored toga, redovnom upotrebom, ricinusovo ulje može popraviti oštećenja kose izazvana raznim hemikalijama (boje za kosu) te učiniti vašu kosu, a i kožu, mekom i podatnom. Najbolje je koristiti hladno prešano ricinusovo ulje, zlatnožute boje koje sadrži blag miris biljke koji se upotrebom gubi. Takvo ulje je najefikasnije protiv bora i tamnih mrlja na koži.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

Dodaj komentar