Britanski tinejdžer oslijepio je nakon što se godinama hranio gotovo isključivo čipsom i pomfritom. Ovaj nevjerojatni slučaj potaknuo je eksperte da upozore na opasnosti jednolične i nezdrave prehrane. 

 Oftalmolozi u Bristolu utvrdili su da je mladiću vid propao do razine sljepoće, javlja BBC.

Jeo čips, pomfrit, bijeli kruh i ponekad šunku

 Još otkad je završio osnovnu školu, ovaj mladić je jeo samo pomfrit, Pringles čips i bijeli kruh, a tek povremeno i krišku šunke ili kobasicu. Voće i povrće nije uopće jeo.

 Još kad je imao 14 godina otišao je liječniku jer se osjećao umorno i loše. Tada mu je dijagnosticiran nedostatak vitamina B12, zbog čega mu je liječnik propisao vitaminske suplemente, ali dječak ih nije redovito uzimao i nije popravio svoju iznimno nezdravu dijetu. 

 Tri godine kasnije, odveden je u očnu bolnicu u Bristolu zbog progresivnog gubitka vida. 

Ima slijepe pjege usred vidnog polja

 “Imao je slijepe pjege ravno u sredini svog vidnog polja. To znači da ne može voziti i da mu je vrlo teško čitati, gledati televiziju ili razlikovati lica. Ipak, može hodati sam jer ima periferni vid”, objasnila je liječnica Denize Atan koja je s kolegama liječila mladića. 

 Liječnici su provjerili njegovu razinu vitamina i utvrdili da ima nisku razinu vitamina B12, kao i nekih drugih bitnih vitamina i minerala: bakra, selena i vitamina D.

 Pacijent nije bio ni debeo ni premršav, ali je bio ekstremno neuhranjen zbog svog poremećaja prehrane koji se u stručnoj terminologiji zove izbjegavajuće-restriktivni poremećaj prehrane. 

 “Izgubio je minerale u kostima, što je zaista bilo šokantno za dječaka njegove dobi”, dodala je dr. Atan.

Nutritivna optička neuropatija

 Zašto je ovaj mladi Britanac jeo sam pomfrit i čips? “Objasnio je to kao averziju prema određenim teksturama hrane koje zaista nije mogao tolerirati, tako da su čips i pomfrit ustvari bili jedina vrsta hrane koju je htio i za koju je mislio da je može jesti”, rekla je dr. Atan.

 Nutritivna optička neuropatija – dijagnoza koju ima mladić – može se liječiti ako se rano otkrije. Međutim, ako se predugo čeka, dolazi do odumiranja živčanih vlakana u očnom živcu i oštećenje postaje trajno. 

 Dr. Atan kaže da su slučajevi poput ovog na svu sreću rijetki, ali da roditelji moraju biti svjesni moguće štete koju može prouzročiti izbirljivost kada je riječ o hrani i potražiti stručnu pomoć.

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...