I drevni Asteci su čokoladu nazivali hranom bogova, a u Evropi je dugo slovila kao lijek. Danas je jedna od najomiljenijih poslastica na svijetu, a dobra je i za zdravlje.

Evo što se dogodi u tijelu nakon što pojedete kockicu tamne čokolade.

Za 10 minuta

Popravlja raspoloženje i daje čovjeku snagu. Triptofan koji sadrži čokolada pomaže u proizvodnji serotonina. Poboljšava prokrvljenost mozga i proširuje krvne sudove, a to je sve što nam treba prije bilo kakve moždane aktivnosti. Smanjuje krvni pritisak i štiti zube. Kakao putar oblaže zube zaštitnim filmom, koji spriječava rast bakterija.

Za 30 minuta

Pomaže da pobijedite kašalj. Zahvaljujući antioksidansima i flavonoidima, štiti našu kožu od sunca. Opskrljubje tijelo vitaminima PP, B1, B2 i E, kao i mikroelementima kalcijuma, magnezijuma, natrijuma, kalijuma, fosfora i željeza.

Nakon nekoliko dana

Pomaže u prevenciji dijabetesa. Flavonoidi povećavaju nivo azotnog oksida u krvi, što smanjuje dijabetes. Smanjuje nivo anksioznosti, jer kakao smanjuje nivo hormona stresa. Smanjuje želju za slatkim, jer je savršena zamjena za nezdrave slatkiše.

Svakodnevna konzumacija

Pomaže radu srca i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a zahvaljujući flavonoidima i antioksidansima, čisti i krvne sudove. Povećava nivo inteligencije. Flavonoidi i magnezijum pozitivno utiču na pamćenje, što je razlog zašto bi ljudi stariji od 70 godina trebalo da jedu tamnu čokoladu. Antioksidansi neutrališu slobodne radikale, što za rezultat ima usporavanje procesa starenja, prenose NN.

Usrećuje djecu

Bebe čije su mame tokom trudnoće konzumirale gorku čokoladu manje strahuju i više se smiju. Ipak, zapamtite da se ovo tiče čokolade koja sadrži 70 i više odsto kakaoa, te da bi trebalo pojesti 2-3 kockice dnevno, jer pretjerano konzumiranje može prouzrokovati gojaznost. Osim toga, čokolada se ne preporučuje ljudima koji imaju kamen u bubregu.

KOMENTARI:
Loading...