A, kad biste se udarili, odmah biste počeli trljati taj dio tijela. To je spontana reakcija na udarce i nelagodu.

Sam taj pritisak i trljanje mogu ublažiti bolove i nelagodu, a na tom principu djeluje i akupresura.

Akupresura je drevna terapeutska metoda slična akupunkturi koja potječe iz kineske tradicionalne medicine.

Riječ je o ljekovitoj primjeni pritiska na određene točke na tijelu duž meridijana s ciljem poboljšanja protoka energije i rada organa.

Akupresura je zapravo neinvazivni oblik akupunkture: umjesto igala, kao „alat“ koriste se prsti ili posebna pomagala.

Osim što potiče protok energije, akupresura poboljšava rad limfnog, hormonskog i imunosnog sustava.

Zahvaljujući svojim dobrobitima, ova terapeutska metoda već se tisućljećima uspješno primjenjuje u ublažavanju različitih tegoba, od kronične glavobolje, preko PMS-a i mučnine, pa sve do nesanice.

Pomaže čak i trudnicama jer pritiskom na određene točke mogu se potaknuti trudovi u slučajevima kada je to potrebno.  

Akupresuru slobodno možete primijeniti na sebi. Dobra je vijest ta da vam za to ne treba nikakva posebna oprema, samo vlastite ruke i malo znanja o tome koje su točke na tijelu usko povezane s kojom tegobom te kako se akupresura izvodi.

Jeste li znali da se velik broj akupresurnih točaka smjestio na dlanovima? To znači da akupresuru možete primijeniti i dok čekate u redu ili putujete.
 

Samoiscjeljujuća metoda koja vraća ravnotežu

Kod zdrave osobe vitalna energija ili chi normalno i bez zastoja teče kroz meridijane, odnosno energetske kanale.

No, zbog stresa i raznih drugih faktora može doći do energetske blokade u određenim točkama na meridijanima.

Svaki od 12 meridijana usko je povezan i s nekim organom, primjerice, srcem, bubrezima ili jetrom, stoga zastoji i blokade u energiji meridijana nužno vode do bolesti tih organa.

Akupresura, slično kao i akupunktura i refleksologija, može razbiti te blokade i omogućiti normalan protok energije. Zahvaljujući tome, tijelo se polako samo vraća u prirodno stanje i ravnotežu.

Pritiskom na akupresurne točke mogu se ukloniti energetske blokade, a tijelo pritom prima signal za uključivanje vlastitih mehanizama samoregulacije i izlječenja.

Osim toga, akupresurom se poboljšava cirkulacija krvi prema problematičnom području, što olakšava bol. 

Ponekad se pritisak izvodi na onim dijelovima tijela gdje su prisutni bol i napetost kako bi se oni ublažili.

Međutim puno je točaka, primjerice na dlanovima, koje su povezane s točno određenim organima kao što su bubrezi i jetra, pa se pritiskom na njih djeluje upravo na te organe.

Za razliku od refleksologije, koja se primjenjuje uglavnom na stopalima i dlanovima, akupresura uključuje točke na cijelom tijelu.

Jedna od akupresurnih terapija je i shiatsu masaža, kod koje se prstima, šakama ili laktovima masiraju određene točke na tijelu.

Akupresura je već stoljećima sastavni dio i ayurvedske medicine te se naziva marma terapija.

Marma terapija uključuje 107 akupresurnih točaka na tijelu za koje se vjeruje da djeluju ne samo na fizičko tijelo nego i na um i svijest.

 

Kako se izvodi akupresura

 • Primijenite čvrsti, ali ne preintenzivan pritisak palcem, kažiprstom ili srednjim prstom na akupresurnu točku koju želite stimulirati ili masirati.
   
 • Kada pritisnete točku, mogli biste osjetiti olakšanje, napetost ili laganu bol, što je znak da ste na pravome mjestu. Ako i niste sigurni jeste li na pravoj točki, malo kružite po tom području ili izvodite pritisak prstom pod različitim kutom.
   
 • Dok pritišćete ili masirate određenu akupresurnu točku, opustite se, zatvorite oči i duboko dišite. Ako je pritisak prebolan, nemojte na tome mjestu izvoditi akupresuru.
   
 • Akupresuru možete primijeniti i više puta na dan. Osim što je možete izvoditi na sebi, možete se prepustiti i rukama stručnjaka.
   
 • Za najbolji efekt, akupresurnu točku pritisnite i zadržite pritisak 2-3 minute. Ako osjetite umor ili veliku napetost u prstu, odmaknite ga, malo protresite dlan pa ponovite postupak.
   
 • Na kraju pritisak polako otpuštajte, ne prenaglo, osobito ako je akupresura malo dulje trajala.
 • Želite li ublažiti napetosti, nervozu ili smanjiti bolove, točku masirajte suprotno od kazaljki na satu, a želite li potaknuti rad organa, primjerice probavu, ili povećati energiju, u tom slučaju masirajte u smjeru kazaljki na satu.


  Najveće dobrobiti akupresure

  Akupresura je već stoljećima poznata kao odlična prva pomoć kod glavobolje i sinusitisa.

  Ova vrsta terapije uklanja napetosti i tenzije u tijelu, opušta mišiće i zglobove, ublažava bolove i probavne tegobe te poboljšava cirkulaciju u organizmu.

  Ovo su neke od njezinih najvećih dobrobiti:
   

  Ublažava kroničnu glavobolju i napetost

  alt
  Upravo se akupresura često primjenjuje kao prva pomoć kod različitih bolova. Opsežna studija objavljena 2014. otkrila je da ova terapija može ublažiti, primjerice, glavobolju, bolove u donjim leđima i bolne mjesečnice.

  Osobito se djelotvornom pokazala kod kroničnih glavobolja.

  Naime, studija je otkrila da su „tretmani akupresure koji se provode tijekom mjesec dana djelotvorniji u ublažavanju kroničnih glavobolja nego tehnike opuštanja mišića, a pozitivan efekt traje još 6 mjeseci nakon tretmana“. 

  Najpoznatija akupresurna točka preko koje možete djelovati na bolove, napetost, glavobolju i migrenu je LI4 (između palca i kažiprsta).

  Pomaže kod nesanice i neugodnih simptoma PMS-a
   

  alt

  Akupresura vam može pomoći i kod neugodne nesanice.

  Studija je pokazala da se kod osoba koje su primjenjivale akupresuru tijekom mjesec-dva nesanica značajno ublažila.

  Mnoge žene i djevojke muku muče sa simptomima PMS-a, poput razdražljivosti, nadutosti i glavobolje. I tu vam može pomoći akupresura.

  Patite li od neugodnih simptoma, pritisnite točku LIV3, koja se nalazi na stopalu između palca i drugog prsta.

  alt

  Ublažava mučninu i povraćanje

  Patite li od mučnine ili vam se povraća, svakako isprobajte pritisak na točku P6 (nalazi se s unutrašnje strane ruke, na tri prsta širine od zapešća).

  Pokazalo se da je akupresura jako djelotvorna upravo kod ovih tegoba te se čak preporučuje osobama koje pate od mučnine i povraćanja nakon što su prošli cikluse kemoterapije.

  (SB / AZV)

  قالب وردپرس

  KOMENTARI:
  Loading...