Ovu stvar praktično radite pogrešno ceo život: koristite WC – i onda puštate vodu.

U pitanju je prosta i bezazlena stvar, ili barem tako mislite. Stručnjaci tvrde da puštanje vode stvara nevidljiv oblak groznih stvari koje se nazivaju “toalet perje” i koje hrle u vazduh uz pomoć sile koju stvara vrtlog vode.

“Ovo ‘leteće perje’ može da sadrži bakterije iz izmeta, kao i druge mikroorganizme koji se u njemu mogu naći, kao što su pojedini virusi“, tvrdi Ameš Adalja. Specijalista za infektivne bolesti iz Pitsburga.

Svaki put kada se nagnete nad WC šolje da pustite vodu, vrlo vjerovatno izbacujete štetne materije i izmet direktno u vazduh oko vas.

I dok su pojedine studije otkrile da od ovog „perja“ možemo da se razbolimo, i dalje je potrebo još istraživanja o tome kako se to dešava.

Glavna bakterija koja se ovdje pojavljuje jeste ešerihija koli koja može izazvati bol u stomaku i dijareju, tvrdi Mark Livaj, specijalista iz Mersi medicinskog centra u Baltimoru.

I ne samo to, određeni stručnjaci smatraju da pojedini bacili mogu da dospiju i do lavaboa i četkica, posebno ako su u blizini.

I prije nego što dezinfikujete kompletno kupatilo, Adalja ima savjet – najbolje bi bilo puštati vodu sa spuštenom toalet daskom kako bi se smanjila ova isparenja.

KOMENTARI:
Loading...