Izbjegavajte sunčanje u periodu od 11 do 16 časova. Ako u to vrijeme boravite napolju, potražite debelu hladovinu. Šuma je bolja zaštita od drveta, a beton bolje štiti od platnenih suncobrana u kafićima, pišu Večernje novosti.

Osim peškira, kreme za sunčanje i flaše vode, mnogi na plažu obavezno nose i suncobran. Ali ni ovaj rekvizit neće vas mnogo zaštititi od sunca, jer UV zraci djeluju i preko platna. Ako ne želite da se sa plaže vratite crveni kao rak, pridržavajte se sljedećih savjeta:

Izbjegavajte sunčanje u periodu od 11 do 16 časova. Ako u to vrijeme boravite napolju, potražite debelu hladovinu. Šuma je bolja zaštita od drveta, a beton bolje štiti od platnenih suncobrana u kafićima.

Pazite na ishranu. Birajte namirnice bogate antioksidansima i vitaminima A, C, E i omega-3 masnim kiselinama, koje spriječavaju isušivanje kože na suncu. Slobodno “navalite” na paradajz, lisnato zeleno povrće, lubenice, kupus, salate i crno grožđe.

Nosite odjeću svjetlijih boja od prirodnih materijala. Umjesto kačketa, na glavu stavite šešir sa širokim obodom.

Koristite preparate sa zaštitnim faktorom. Imajte na umu da UV zračenje smanjuje nivo vlažnosti kože zbog čega je neophodno da na svaka dva sata mažete izložene dijelove kože kako biste održali visok nivo zaštite od sunca, naročito poslije plivanja i brisanja peškirom.

Savjet plus: Kremu za sunčanje sklonite sa sunca, da ne bi izgubila zaštitna svojstva. Čuvajte je na hladnijem mjestu, na oko 25 stepeni.

KOMENTARI:
Loading...