Stručnjaci se do nedavno nisu mogli dogovoriti je li kafa uistinu dobra za zdravlje ili ne.

Zadnja i najnovija istraživanja potvrđuju da je ovaj crni napitak dobar za zdravlje, ali naravno, ne bilo koja. Najbolja kafa je ona koja je minimalno obrađena i najsličnija izvornom obliku. Također, je sve poznatija činjenica da je kafa voće, a svi znamo da je voće zdravo.

Evo nekoliko razloga zašto biste trebali piti kafu:

Čuva zdravlje mozga

Osim što nas razbuđuje, kafa pogoduje zdravlju mozga. Aktivni sastojak je kofein, stimulans koji je najčešće konzumirana psihoaktivna supstanca na svijetu. Primarni mehanizam kofeina u mozgu blokira učinke adenozina. Time kofein povećava oslobađanje drugih neurotransmitera poput dopamina. Kofein može poboljšati raspoloženje, pravovremeno reagiranje, pamćenje, budnost i opću kognitivnu funkciju.

Topi masne naslage i poboljšava tjelesnu učinkovitost

Postoji dobar razlog zašto kofein nalazimo u većini proizvoda za gubitak kilograma. Kofein djeluje na živčani sistem, ubrzava metabolizam i povećava oksidaciju masnih kiselina. Kofein također može poboljšati fizičke performanse vježbanja za 11 do 12 posto.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 povezan je sa lošim životnim stilom i sve je rašireniji oblik bolesti. U istraživanjima je dokazano da kafa smanjuje rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 za 23 do 67 posto. Ljudi koji piju nekoliko šoljica kafe dnevno imaju znatno manju vjerovatnoću da će oboljeti od dijabetesa tipa 2.

Smanjuje rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Pogoduje zdravlju mozga i u starijoj dobi. Alzheimerova bolest najčešći je neurodegenerativni poremećaj u svijetu i vodeći uzrok demencije. Osobe koje piju kafu imaju u prosjeku 60 posto manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti.
Parkinsonova bolest drugi je najčešći neurodegenerativni poremećaj. Kafa može smanjiti rizik od Parkinsonove bolesti za 32 do 60 posto.

Kafa štiti jetru

Jetra je izvanredan organ koji obavlja stotine vitalnih funkcija u tijelu. Vrlo je ranjiva na prekomjernu konzumaciju alkohola i fruktozu. Ciroza je krajnji stepen oštećenja jetre zbog alkoholizma i hepatitisa. Istraživanja pokazuju da kafa može smanjiti rizik od ciroze za čak 80 posto. Također može smanjiti rizik od raka jetre za 40 posto.
Može smanjiti rizik od prerane smrti

Kafa je povezana sa nižom stopom smrtnosti. Ovo posebno vrijedi za osobe oboljele od dijabetesa tipa 2.

Puna hranjivih tvari i antioksidansa

Zrno kafe sadrži veliku količinu vitamina i minerala.

Šoljica kafe sadrži:

– 6% RDA ( ) pantotenske kiseline (vitamin B5).
– 11% RDA riboflavina (vitamin B2).
– 2% RDA niacina (B3) i tiamina (BI).
– 3% RDA kalija i mangana.
Kafa je najveći izvor antioksidansa u zapadnjačkoj prehrani, i to iznad voća i povrća.
Kako biste sačuvali zdravstvene prednosti, nemojte stavljati šećer u kafu. Ako utječe na vaš san, nemojte je piti nakon 14 sati.

Komentari: