Depresija je globalni zdravstveni problem sve prisutniji među stanovništvom. Zbog tog psihičkog problema farmaceutske kompanije na godišnjem nivou zarade milijarde dolara, a pravi lijek za depresiju zapravo je besplatan.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Landscape and Urban Planing” daje jasan odgovor na to šta treba uraditi kako bi se riješili teške depresije koja pritišće srce i cijeli organizam.

Boravak u šumi – to je jedini pravi lijek, koji je sada i dokazano bolji od antidepresiva. Zaključeno je to analizom provedenom nad građanima Londona, gdje je ustanovljeno da ljudi koji žive u ulici sa drvoredom koriste mnogo manje antidepresiva od onih koji žive u betonskom okruženju.

Naučnicima to uopšte nije čudno otkriće, budući da se već dugo vremena zna da zelena boja pozitivno utiče na raspoloženje, pa smanjena upotreba antidepresiva predstavlja logičnu poveznicu. Isto tako, zna se da i pacijenti nakon operacija brže prolaze post-operativna stanja ako mogu uživati u pogledu na prirodu.

Boravak u šumi ne dovodi samo do efekta koji se ogleda u raspoloženju, već su tu također prisutne i mogućnosti rekreacije, te posebno udisanja zdravijeg vazduha, što osim zdravstvene note, ponovo ima odraz i na ljudsku psihu.

KOMENTARI:
Loading...