Iako bi većina pretpostavila da su stomačni virusi češći zimi, kada više vremena provodimo u zatvorenom prostoru i puno je veća mogućnost prenosa zaraze, nauka ima sasvim logično objašnjenje zašto stomačni virusi haraju ljeti.

Naime, tokom toplih mjeseci više vremena provodimo vani, pa je veća izloženost suncu i bubicama. S druge strane, hrana je kvarljivija ljeti, a bakterijama su toplo i vlažno okruženje savršeni uvjeti za razmnožavanje. Tu je naravno i nemogućnost čestog pranja ruku kada smo vani što također pospješuje širenje bolesti.

Najčešća ljetna boljka svakako je stomačni virus uglavnom praćen povraćanjem, prolivom i u pojedinim slučajevima temperaturom. Stomačnim virusom obično se možete zaraziti putem hrane u prljavom bazenu ili jednostavno može biti u prirodi.

Pored stomačnog virusa, ljeti treba obratiti pažnju na opekotine od sunca, plivačko uho, ubod insekata, ugriz krpelja.

Ljekari ističu kako je preventiva najbolji lijek i nude nekoliko preporuka:

1. Obavezno koristite zaštitu ood sunca, držite se hlada i izbjegavajte provoditi vrijeme vani sa djecom kada je sunce najjače, između 11 i 16 sati.
2. Ako često odlazite na lokalne bazene onda djeci češće peškirom čistite uši i pazite da su ušni kanali suhi, jer veoma lako može doći do gljivične infekcije. Ako su djeca sklona upalama ušiju možete im staviti i čepiće da im voda ne ulazi.
3. Kako biste izbjegli ujede bubica i krpelje naučite djecu da se klone visoke trave i žbunja kada su vani. Oblačite ih u garderobu svijetlijih boja kako biste odmah mogli primijetiti bubicu. Nakon izleta u prirodi, dijete pažljivo pregledajte i dobro istuširajte.
4. Kada je u pitanju stomačni virus tu vrijede ona stara pravila. Pazite da je hrana čuvana na odgovarajućoj temperaturi, izbjegavajte proizvode koji u sebi sadrže sirova jaja i nemojte jesti u sumnjivim restoranima. Djeci često perite ruke, kad god za to imate priliku, a kada ste vani nosite dezinfekcijske maramice.

Priručna apoteka

Kako vas ljetne bolesti ne bi uhvatile nespremne, neka se u vašoj kućnoj apoteci nađu sljedeći lijekovi sa kojima ćete moći odmah djelovati.
 Gel od aloe vere protiv opekotina.
 Antibiotske kapi za uši koje vam je preporučio ljekar.
 Sredstvo protiv uboda komaraca i ostalih insekata.

Ako dijete povraća i ima proliv povećajte unos tečnosti kako ne bi dehidriralo. U tom slučaju možete mu dati voćni sladoled koji će ga rashladiti i obezbijediti tečnost.

KOMENTARI:
Loading...