Koliko ste puta čuli da gazirani sokovi nisu dobri za vas? Sigurno bezbroj puta! Međutim, šta se zaista dešava vašem tijelu kada pijete samo gazirano? Prije par dana izašao je i video koji na veoma slikovit način prikazuje koliko su gazirani sokovi štetni.

Već sa prvim gutljajem kiselina nagriza zubnu gleđ, i tako se bakterije brže skupljaju i vremenom se stvara karijes. Međutim, to je tek početak. U samo jednoj limenci gaziranog napitka nalazi se 46 grama šećera, tako receptori na jeziku signaliziraju ukus slatkog i šalju poruku mozgu gdje se nalazi i centar za nagrade – mozak to signalizuje kao nešto dobro i zato traži svoju novu dozu. Tako se javlja zavisnost od slatkog.

Samo za primjer, ukoliko pijete nedjelju dana gazirane sokove umjesto vode, tada ćete u tijelo unijeti dodatnih 5. 430 kalorija uz svu hranu koju redovno uzimate – naravno, razlika će se primjetiti i na vagi pa nije ni čudno što su upravo gazirani sokovi jedan od glavnih krivaca za gojaznost u Americi.

Velika količina šećera opasna je za normalni rad organizma pa može doći do poremećaja rada insulina, što na kraju dovodi do dijabetesa. Gazirani sokovi ubrzavaju i starenje, a ako niste znali, njihova štetnost upoređuje se sa pušenjem narkotika.

Zato razmislite dva puta prije nego što posegnete za tom drugom limenkom gaziranog pića.

 

KOMENTARI:
Loading...