S toplim vremenom stigla je i sezona uboda od komaraca. Šetnje po prirodi u blizini vode, piknik uživanja u zelenilu ili popodnevne igre u parku mjesta su gdje nećete moći zaobići pokoji ugriz komarca, čak i unatoč tome što ste na sebe možda nanijeli prirodno sredstvo protiv ugriza komaraca.

Komarci su insekti koje uz miris privlači i tjelesna toplina pa im je gotovo nemoguće pobjeći. Ubod komarca u kožu uzrokuje reakciju obrambenog mehanizma tijela na ovaj napad. Ono počinje proizvoditi histamin koji u tijelu izaziva upalne reakcije. Zbog njega krvne žile u blizini uboda nateknu i stvore crveno ispupčenje koje jako zasvrbi. Svakim daljnjim raščešavanjem rane tijelo nastavlja proizvoditi histamin i svrbež se vraća.

Kada bismo se uspjeli suspregnuti od raščešavanja rane uslijed svrbeža, vjerojatnost velikih oteklina i sve jačeg svrbeža bila bi minimalna. No, kako je to i nama gotovo nemoguća misija, djeci je to još i teže – ona refleksne reakcije na svrbež puno teže mogu kontrolirati.

Čest rezultat su raščešane, raskrvarene ranice koje svakako treba liječiti kako bi se spriječio prodor bakterija u ranu, a rana što prije zacijelila. Moderna medicina spoznala je također i da je za pravilno zacjeljivanje rana uz antibakterijsko sredstvo od izuzetne važnosti – vlaga same rane. Kombinacija antibakterijskih i hidratacijskih svojstava osigurava ubrzano cijeljenje rane i višestruko smanjujemogućnost komplikacija uzrokovanih bakterijama.

Manje je poznato da su uobičajeni antiseptici za dezinfekciju rana neselektivni i isušuju kožu, pa uz uništavanje mikroba često oštećuju i zdravu okolnu kožu. Kako bi svaka kućna ljekarna uvijek trebala imati odgovarajuće sredstvo za saniranje malih rana, ogrebotina i opeklina – treba obratiti pažnju da ono ima antibakterijska i hidratizirajuća svojstva. Vlaženje rana osigurava ubrzano cijeljenje jer potiče prirodne mehanizme stvaranja novih stanica kože i zatvaranje oštećenja na koži.

KOMENTARI:
Loading...