Ako bi vas neko pitao da li volite da popijete, vjerovatno biste, ako niste od onih koji ne piju uopšte, odgovorili “umjereno” ili već nešto tako prikladno.

Možda popijete čašu, dvije vina poslije posla ili vikendom izađete s društvom na pivo, a onda ne pijete u toku nedjelje, piše Mondo.rs.

Ili ovih dana pijete malo više pošto je kraj godine, svi su opušteniji i ima više prilika za druženje sa čašicom?

Evo kako da znate da li pretjerujete.

Morate u toalet u toku noći

Ako poslije izlaska zalivenog alkoholom u toku noći svaki čas ustajete da biste otišli do toaleta, znači da ste popili više alkohola nego što vaš organizam može da podnese.

Naše tijelo u toku noći proizvodi anti-diuretski hormon, koji reguliše koliko često moramo do toaleta. Tako urin u toku noći postane koncentrisaniji, ali ga zapreminski ima manje, pa obično možemo da sačekamo do jutra da bismo otišli u toalet. Ali, kad u organizmu ima suviše alkohola, tijelo ne pravi dovoljno ovog hormona, pa moramo svaki čas do kupatila.

Ako redovno pijete, možda ćete vremenom te noćne šetnje do toaleta prihvatiti kao nešto normalno, ali imajte u vidu da osobe mlađe od 65 godina, pod normalnim okolnostima, ne bi trebalo uopšte da imaju potrebu za odlaskom u toalet u toku noći.

Oči su vam suhe kad se probudite

Alkohol ne samo da izaiva opštu dehidraciju organizma, već može da poremeti i prirodan proces lučenja suza. Kad popijete više nego što vam prija, oči će vam ujutru biti suve, a kapci teški i naduveni.

Uhvatite sebe kako se u toku dana radujete piću poslije posla

Loš je znak ako više puta u toku dana pomislite na to dogovoreno piće s kolegama, ali ne zato što se radujete druženju, već zato što žudite za gutljajem. Ako vas u toku dana “drži” pomisao na čašu vina, možda bi trebalo da potražite pomoć.

Ljudi često popiju koju kad se suočavaju s problemima, misleći da će im tako biti lakše, ali trebalo bi da znate da alkohol samo pogoršava osjećaj anksioznosti i depresivnog stanja.

Muči vas stomak

Problemi sa varenjem, nadimanje pa i dijareja mogu biti znak da pretjerujete sa pićem.

Čangrizavi ste i zaboravni

Čaša vina prije spavanja može vam djelovati kao dobra ideja, naročito ako imate utisak da vam to pomaže da zaspite.

Ali, alkohol nam generalno poremeti prirodan, zdrav ciklus spavanja, pa ćete se probuditi mrtvi umorni.
Aklohol nas spriječava da zapadnemo u REM fazu, tokom koje sanjamo i koja je od presudne važnosti za naš mozak koji tokom te faze procesira naša raspoloženja i pamćenja.

A ako REM faza ne traje onoliko koliko bi trebalo, probudimo se loše volje, umorni i zaboravni.

Loše spavate

Ako povremeno uživanje u alkoholu postane češće, naš mozak kao da “zaboravi” kako da efikasno spava, tako da vaš obrazac spavanja generalno postaje nezdrav. Imate manje ciklusa dubokog sna, REM faze su takođe skraćene, a može se desiti i da vas često muči nesanica.

KOMENTARI:
Loading...