Ljute papričice, bliski srodnici paprike, pripadaju rodu Capsicum iz porodice Solanaceae.

Najljućom papričicom smatra se Carolina Reaper s 2,2 miliona scovilleovih jedinica. 

Mogu biti žute, zelene, narančaste, crvene, crvenosmeđe i crvenoljubičaste boje. 

Miris i okus ovise o vrsti i kultivaru biljaka. Miris može biti manje ili više izražen, raznih cvjetnih, voćnih, orašastih ili drugih primjesa, a okus slatkast do kiselkast.

Ipak, glavna odlika im je ljutina, koja varira od posve blage do veoma žestoke. 


Zdravstvene dobrobiti ljutih papričica 

Ljute papričice sadrže prehrambena vlakna te mnoštvo vitamina i minerala. 

Najvažnija tvar koju sadrže jest vrsta alkaloida – kapsaicin. On papričicama daje ljutinu, a najviše ga ima u unutrašnjosti plodova. Što su papričice ljuće, to su zdravije. 

Neka od ljekovitih svojstava ljutih papričica:

-snaže imunitet 

-potiču cirkulaciju u tijelu

-korisne su u borbi protiv upala, alergija i infekcija 

-pomažu kod tegoba dišnih puteva  

-ublažavaju bolove

-podižu raspoloženje (oslobađaju hormone poput serotonina i endorfina)

-izvrsno djeluju na zdravlje krvnih žila 

-pomažu u snižavanju krvnog tlaka

-smanjuju opasnost od nastanka krvnih ugrušaka

-uravnotežuju povišene razine kolesterola u krvi

-potiču apetit te izlučivanje probavnih sokova 

-poboljšavaju probavu i rad crijeva

-pomažu u regulaciji prekomjerne tjelesne težine

-sprečavaju nastanak i širenje zloćudnih bolesti

Stoga, ne oklijevajte, pravo na tržnicu po ljute papričice!

(SB)

قالب وردپرس

KOMENTARI:
Loading...