18.6 C
Bosanska Krupa
Utorak, 11 Avgusta, 2020

SPREČAVA NASTANAK NEKOLIKO VRSTA RAKA, ČUVA SRCE, REGULIRA NIVO ŠEĆERA: Otkrijte čudesnu moć voćke u koju se kunu već 5.000 godina…

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) od davnina je poznato tropsko voće.

Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne Amerike, gdje se, prema arheološkim nalazima, koristilo u kulinarstvu još prije 8.000 godina.

Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl, koja, zbog oblika i izgleda vanjske kore, ovo voće opisuje kao “krokodilovu krušku”.

Kultivirani uzgoj avokada započeo je prije 5.000 godina, a u Europu su ga u 16. stoljeću donijeli Španci.

Voće punog okusa bogato nutrijentima

Bogat, kremast i punog okusa, avokado je zdrav dodatak svakom jelu.

Sadrži veliki udio dobrih masti i obiluje brojnim nutrijentima.

Sto grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, devet grama ugljikohidrata i dva grama proteina.

Avokado sadrži oko dvadeset esencijalnih vitamina. Obiluje vlaknima, kalijem, visokim udjelom vitamina E i B te folnom kiselinom.

Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava tijelu da upije više hranjivih tvari.

Ako ga kombinirate s drugim biljnim namirnicama, povećavate hranjivost obroka i apsorpciju vitamina A, D, E, K te karotenoida.

Dobrobiti avokada

Poboljšava zdravlje kože

Avokado može poboljšati izgled vaše kože, a zbog udjela mononezasićenih masnih kiselina, pomaže koži da zadrži vlagu.

Prisutne omega-3 kiseline pomažu u smanjivanju crvenila i nadraženosti te potiču na brži proces obnove kože.

Redovna konzumacija avokada smanjuje znakove starenja i potiče stvaranje kolagena poboljšavajući elastičnost i čvrstoću kože.

Stimulira rad mozga

Stručnjaci smatraju avokado top-namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E.

Omega-3 održava mozak zdravijim tako što poboljšava dotok krvi u prednji dio, koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, donošenje odluka i planiranje.

Vitamin E klinički je dokazan kao sredstvo koje pomaže u smanjenju progresije Alzheimerove bolesti te se smatra posebno korisnim u ranom stadiju.

Preporuka je pojesti jedan avokado dnevno.

Čuva zdravlje srca

Studije su pokazale da ljudi koji često jedu avokado, imaju znatno manji rizik od pojave srčanih bolesti.

Avokado obiluje mononezasićenim masnim kiselinama, koje čuvaju zdravlje srca i snižavaju nivo triglicerida i lošeg holesterola u krvi.

Sadrži i tvari koje posredno čuvaju zdravlje srca:

  • vitamin E koji prevenira oksidaciju holesterola
  • folnu kiselinu koja reducira nivo štetnog homocisteina
  • kalij koji regulira krvni pritisak
  • fitosterole koji reduciraju apsorpciju holesterola
  • Danas znamo da avokado sadrži više kalija nego banana.

    Ovo voće, također, ublažava utjecaj stresa te ima alkalna, odnosno lužnata svojstva.

    Pomaže pravilnom razvoju fetusa

    Visok udio folne kiseline u avokadu može značajno zaštiti zdravlja vašeg ploda.

    Samo jedna šoljica donosi trećinu preporučene dnevne količine folne kiseline za trudnice.

    Folna kiselina je ključni prenatalni nutrijent, koji pomaže pravilnom razvoju fetusa.

    Od izuzetne je važnosti i u prevenciji porođajnih mana, poput oštećenje neuralne cijevi i spine bifide.

    Sprečava i liječi artritis

    Avokado sadrži brojne protuupalne spojeve koji sprečavaju i liječe upale koje dovode do artritisa.

    Tome pomažu visoki nivoi fitosterola i raznih karotenoida koje avokado sadrži.

    Fitosteroli se nalaze u mastima, a najveći udio karotenoida nalazi se u tamnijim dijelovima voća, bliže koži.

    Avokadovo ulje, kao koncentrirani oblik, posebno je dobro za liječenje artritisa ako se konzumira redovno.

    Sprečava nastanak nekolikih vrsta raka

    Avokado može prevenirati pojavu raka usne šupljine, kože i prostate.

    Antikancerogena svojstva povezana su s njegovim antiupalnim i antioksidativnim nutrijentima.

    Dobar je izvor antioksidansa glutationa, koji se bori protiv slobodnih radikala i samim time štiti od raka.

    Oleinska kiselina sadržana u avokadu, posebno je dobra kod raka dojke. 

    Osim što može spriječiti pojavu tumora, avokado ublažava i nuspojave i neugodne posljedice hemoterapije.

    Regulira nivo šećera u krvi

    Mononezasićene kiseline iz avokada mogu poboljšati nivo holesterola i prevenirati inzulinsku rezistenciju, koja uveliko doprinosi nastanku dijabetesa tipa 2.

    Visok udio topivih vlakana u avokadu poboljšava kontrolu nivoa glukoze, a oleinska kiselina ima povoljan učinak na inzulinsku rezistenciju.

    Avokado je, također, namirnica niskog glikemijskog indeksa.

    Poboljšava probavu

    Avokado sadrži B-vitamine koji otpuštaju probavne enzime, potrebne za dobru probavu.

    Oni poboljšavaju i sposobnost tijela da upije nutrijente, koji imaju esencijalnu funkciju u procesu probave. 

    Avokado ima više vlakana nego, naprimjer, jabuka. Vlakna pomažu radu probave te potiču eliminaciju toksina iz organizma.

    Balansira nivo pH u tijelu i pomaže kod stanja poput žgaravice i želučanih tegoba.

    Pomaže kod mršavljenja

    Iako avokado obiluje mastima i kalorijama, svejedno je izuzetno dobar za mršavljenje. 

    Zahvaljujući zdravim masnoćama, nakon konzumacije avokada, brzo se javlja dugotrajan osjećaj sitosti pa ćete do kraja dana imati manju potrebu za hranom.

    Sadrži i L-karnitin – aminokiselinu koja se ciljano koristi za bolje izgaranje masnoća.

    Čuva zdravlje očiju

    Avokado pomaže u održavanju dobrog vida.

    Bogat je korisnim nutrijentima, poput luteina i zeaksantina, koji štite oči od oksidativnog stresa.

    Ti su antioksidansi veoma važni za dobar vid te drastično smanjuju rizik od makularne degeneracije i katarakte – bolesti koje, inače, pogađaju starije osobe.

    قالب وردپرس

    Dodaj komentar:
    - Oglas -

    Najnovije

    ODLIČNI SAVJETI: Ovo je greška s ispijanjem vode zbog koje još teže podnosimo vrućine…

    Svi smo čuli savjete da je po vrućini bolje piti tople, a po hladnoći hladne napitke. No, znate li zbog čega biste to trebali...

    VEOMA JE VAŽNO, MOŽE SPASITI ŽIVOT: Jedanaest dokazanih simptoma Covida-19 koje ne smijete ignorirati…

    Povišena temperatura, kašalj i kratak dah bila su prva tri „službena” simptoma koje je, kad se virus SARS-CoV-2 počeo širiti SAD-om, CDC priznao. Kako...

    GLAVNI AMERIČKI EPIDEMIOLOG NIJE PRETJERAN OPTIMIST: “Vakcina protiv koronavirusa neće biti potpuno…”

    Kako prenosi Sky News, Fauci je na online seminaru Univerziteta Brown kazao da šansa da vakcina bude stopostotno efikasna nije velika. "Ne znamo koliko će...

    SAMI SEBI SMO NAJVEĆI NEPRIJATELJI: Zbog ovoga se svakodnevno debljamo, dovoljno je samo uraditi jednu stvar i kilogrami će se početi topiti…

    Neki stručnjaci navode da je korijen problema to što toksini iz kozmetike, hrane, sredstava za čišćenje i, općenito, iz okoliša preopterećuju prirodnu regulaciju težine...

    Povezani članci

    ODLIČNI SAVJETI: Ovo je greška s ispijanjem vode zbog koje još teže podnosimo vrućine…

    Svi smo čuli savjete da je po vrućini bolje piti tople, a po hladnoći hladne napitke. No, znate li zbog čega biste to trebali...

    VEOMA JE VAŽNO, MOŽE SPASITI ŽIVOT: Jedanaest dokazanih simptoma Covida-19 koje ne smijete ignorirati…

    Povišena temperatura, kašalj i kratak dah bila su prva tri „službena” simptoma koje je, kad se virus SARS-CoV-2 počeo širiti SAD-om, CDC priznao. Kako...

    GLAVNI AMERIČKI EPIDEMIOLOG NIJE PRETJERAN OPTIMIST: “Vakcina protiv koronavirusa neće biti potpuno…”

    Kako prenosi Sky News, Fauci je na online seminaru Univerziteta Brown kazao da šansa da vakcina bude stopostotno efikasna nije velika. "Ne znamo koliko će...

    SAMI SEBI SMO NAJVEĆI NEPRIJATELJI: Zbog ovoga se svakodnevno debljamo, dovoljno je samo uraditi jednu stvar i kilogrami će se početi topiti…

    Neki stručnjaci navode da je korijen problema to što toksini iz kozmetike, hrane, sredstava za čišćenje i, općenito, iz okoliša preopterećuju prirodnu regulaciju težine...