Odavno se zna da zeleno povrće povoljno utiče na zdravlje, da direktno utiče na nivo hemoglobina u krvi te se zbog toga preporuručuje anemičnim osobama. A da li ste znali kako špinat utiče na ćelije u mozgu? Istraživanje univerziteta u Čikagu otkrilo je da su osobe koje su jednom ili dva puta dnevno jele povrće kao što je kelj ili špinat značajno manje mentalno nazadovale od onih koji nisu jeli zeleno lisnato povrće.

Ovaj podatak se odnosi na sve ispitane osobe bez obzira na to koji nivo obrazovanja imaju, kojim stilom života žive i kakve su njihove genetske predispozicije.

Naučnici su analizirali skoro 1.000 osoba različite starosne dobi i procijenjivali su njihove mentalne sposobnosti. Utvrdili su da su osobe koje su jele zeleno povrće imale mozak 11 godina mlađi od onih koji nisu jeli špinat, blitvu ili kelj. To znači da se ćelije mozga bolje i brže obnavljaju ukoliko redovno konzumirate špinat.

Neka ovo bude dovoljan razlog da uvrstite špinat u svoju redovnu ishranu

KOMENTARI:
Loading...