23.1 C
Bosanska Krupa
Ponedjeljak, 13 Jula, 2020

SMANJUJE RIZIK OD RAKA, ČUVA SRCE, SNIŽAVA TLAK, ČISTI KRVNE ŽILE…: Doznajte sve o čudesnoj ljetnoj voćki u koju se zaklinju naši stari…

Crveni ribiz (lat. Ribes rubrum) višegodišnji je grm koji raste na područjima zapadne Evrope.

Pripada porodici kamenika i blizak je srodnik ogrozda.

Sastav i ljekovitost crvenog ribiza

Crveni ribiz sadrži protide, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu te gama-linolensku kiselinu.  

Bogat je kalcijem i fosforom. 

Obiluje vitaminima B skupine (B1, B2, B3 i B6), C, A i K.

Crveni ribiz odličan je izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitetu kože i kose. 

Pomaže u detoksikaciji tijela kao i eliminaciji slobodnih radikala te tako povećava otpornost organizma na bolesti. 

Sadrži vitamin C te željezo koje pomaže njegovo bolje iskorištavanje pa je izvrstan izbor za sve koji se bore s anemijom. 

Štiti krvne žile i kosti  

Crveni ribiz sadrži kalij koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad cijelog organizma. 

Prevenira hipertenziju, snižava krvni tlak i pomaže u smanjenu rizika od moždanog udara.  

Ima znatnu količina vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. 

Jedete li ga samo par dana zaredom, osjetit ćete kako problem zatvora nestaje.  

S obzirom na sadržaj vlakana, njegova redovita konzumacija potiče rad crijeva i želuca te na prirodan način ubrzava probavu. 

Njegovo blago djelovanje čini ga pogodnim i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva. 

Crveni ribiz poznati je diuretik jer potiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je korisno za oboljele od gihta ili reumatskih bolesti.

Zdravstvene dobrobiti crvenog ribiza:

-snažniji imunitet

-manji rizik od raka crijeva

-prevencija srčanih bolesti

-niži krvni tlak

-zdravije kosti 

-kvalitetnija probava

قالب وردپرس

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

Dodaj komentar