30.5 C
Bosanska Krupa
Subota, 11 Jula, 2020

SMANJUJE RIZIK OD RAKA, ČUVA SRCE, SNIŽAVA PRITISAK, ČISTI KRVNE ŽILE…: Doznajte sve o čudesnoj ljetnoj voćki u koju se zaklinju naši stari…

- Oglas -

Crvena ribizla (lat. Ribes rubrum) višegodišnji je grm koji raste na područjima zapadne Evrope.

Pripada porodici kamenika i blizak je srodnik ogrozda.

Sastav i ljekovitost crvene ribizle

Crvena ribizla sadrži protide, jabučnu, citričnu i tartaričnu kiselinu te gama-linolensku kiselinu.  

Bogata je kalcijem i fosforom. 

Obiluje vitaminima B-hrupe (B1, B2, B3 i B6), C, A i K.

Crvena ribizla odličan je izvor antioksidansa i minerala koji poboljšavaju kvalitet kože i kose. 

Pomaže u detoksikaciji tijela, kao i eliminaciji slobodnih radikala, te tako povećava otpornost organizma na bolesti. 

Sadrži vitamin C te željezo, koje pomaže njegovo bolje iskorištavanje pa je izvrstan izbor za sve one koji se bore s anemijom. 

Štiti krvne žile i kosti  

Crvena ribizla sadrži kalij, koji je važan za zdravlje srca i kvalitetan rad cijelog organizma. 

Prevenira hipertenziju, snižava krvni pritisak i pomaže u smanjivanju rizika od moždanog udara.  

Ima znatnu količina vitamina K, koji pomaže kod zdravog grušanja krvi. 

Jedete li ga samo nekoliko dana zaredom, osjetit ćete kako problem zatvora nestaje.  

S obzirom na sadržaj vlakana, redovna konzumacija potječe rad crijeva i želuca te na prirodan način ubrzava probavu. 

Njeno blago djelovanje čini je pogodnom i za osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva. 

Crvena ribizla poznati je diuretik, jer potiče eliminaciju mokraćne kiseline, što je korisno za oboljele od gihta ili reumatskih bolesti.

Zdravstvene dobrobiti crvene ribizle:

– snažniji imunitet

– manji rizik od raka crijeva

– prevencija srčanih bolesti

– niži krvni pritisak

– zdravije kosti 

– kvalitetnija probava.

قالب وردپرس

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar