Detoksikacija kao mogućnost iskupljenja od svih prehrambenih grijeha zvuči jako primamljivo. Međutim, većina stručnjaka se slaže da brojni detoksikacijski pripravci nisu učinkoviti, a da strogi detoksikacijski režimi čak mogu biti i štetni.

Također, vrlo su kritični prema neprikladnoj terminologiji koju koriste zagovornici detoksa, kao i prema činjenici da detoksikacijskim tretmanima pripisuju skoro pa magične učinke. Svejedno, tokom dnevne neumjerenosti sigurno smo barem malo opteretili organizam te postoje načini kako da ga rasteretimo i pružimo mu uslove za što brži oporavak.

Jedan od prirodnog načina detoksa je ananasom jer on djeluje kao prirodni diuretik pomažući izlučivanje suvišne tekućine, a samim time pomaže i detoksikaciju organizma i mršavljenju.

Iako jetra ima ključnu ulogu u detoksikaciji budući da prerađuje većinu štetnih i otpadnih spojeva u organizmu te ih priprema za izlučivanje, za detoksikaciju su jako bitni i bubrezi i crijeva.

Ovi organi su zaslužni za izlučivanje većine nepoželjnih tvari iz organizma, a popis nastavljaju i pluća i koža.

Mnogi detoks-režimi potiču pretjerano suzdržavanje od hrane i povećani unos vode, vjerujući da će ponovno pokrenuti otrove koji se nakupljaju u organizmu, a da će voda te otrove isprati iz organizma.

Međutim, na ovaj način organizam se samo iscrpljuje, i oduzima mu se energija koja bi se doista mogla iskoristiti za detoksikaciju.

Također, voda nije bezopasna u velikim količinama. Poznat je primjer Britanke koja je pretrpjela trajnu ozljedu mozga nakon pretjeranog unosa vode tokom provođenja strogog detoks-režima. Razmišljate li o regulaciji tjelesne težine?

Ako da, tu je dobar ananas.

KOMENTARI:
Loading...