17.8 C
Bosanska Krupa
Subota, 11 Jula, 2020

Sklonost ka nikotinu je genetska?

- Oglas -
Da li će neko tokom života da bude pušač ili neće ne zavisi od volje te osobe već prije svega od gena, tvrde američki naučnici sa Instituta za liječenje bolesti disajnih puteva u New Yorku.

Nakon opsežnog 40-godišnjeg istraživanja, oni su ustanovili da jedan broj ispitanika posjeduje genetske varijacije koje se manifestuju u određenim godinama.

Prvi put se ispoljavaju u tinejdžerskom periodu, kada većina osoba i pali prvu cigaretu, a kasnije tokom života uzrokuju izuzetno jaku nikotinsku zavisnost.

“Tinejdžeri kod kojih je ustanovljena genetska predispozicija ka pušenju brzo su prelazili put od probanja cigarete do ulaska u krug zavisnika. Geni čak igraju i presudnu ulogu kod osoba koje pokušavaju da se odviknu od pušenja”, istakao je dr Danijel Belski, vođa istraživačkog tima.

Na početku istraživanja pokazalo se da je čak 70 odsto, u to vrijeme mladih ispitanika, probalo cigaretu. Od ovog procenta, 27 je imalo genetsku varijaciju i oni su u naredne dvije decenije bili strastveni pušači i teški zavisnici od nikotina.

Samo pet odsto je uspjelo da se oslobodi ove nezdrave navike, dok 22 procenta nije moglo da prestane da puši, uprkos jakoj volji i brojnim pokušajima.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar