Iako gripa i prehlada u prvi mah mogu da imaju slične simptome, znatno se razlikuju po načinu liječenja i po dužini oporavka. Ove virusne bolesti disajnih puteva ubrajaju se u grupu kapljičnih infekcija. Prenose se lako prilikom govora, kihanja, kašljanja, ali i dodirom sa predmetima koji su inficirani virusima, a koji se zatim unesu u nos i usta. Procjenjuje se da se polovina populacije prehladi barem jednom godišnje.

Prehlada

Simptomi: Najčešće obuhvata mješovitu virusnu infekciju gornjih disajnih puteva. Javljaju se: kihavica, suzenje očiju, crvenilo ždrijela, kašalj, glavobolja, malaksalost, sa povišenom temperaturom ili bez nje. Traje oko sedmicu.

Liječenje: Pijte dosta tečnosti, čajeva i laganih supa, uzimajte što više svježeg voća i povrća kako biste ojačali imunitet i odmarajte se. Antibiotici neće pomoći i zato ih ne uzimajte bez konsultacije s ljekarom. Glavobolju, bolove u mišićima i povišenu temperaturu možete suzbiti uzimanjem antipiretika. Preporučuje se i uzimanje vitamina C i njegovih kombinacija. Curenje iz nosa može da se smanji korištenjem kapi za nos. Grebanje u grlu se smanjuje pastilama, a protiv nadražajnog kašlja pomažu sirupi, najčešće biljnog porijekla. Obavezno vlažite vazduh u prostoriji u kojoj se nalazite.

Čaj: U šerpu sipati dva litra vode i dodati dobro opranu jabuku, limun i glavicu crvenog luka. Kuhati dok jabuka ne pukne, a čaj ne dobije zlatnožutu boju. U gotov čaj iscijediti limun koji se kuhao, a luk baciti. Najbolje je da se pije toplo, jer tako brže djeluje.

Gripa

Simptomi: Slični su kao kod prehlade, ali su mnogo jače izraženi i brzo nastaju. Najčešće bolest počinje iznenadnom jezom i visokom temperaturom, malaksalošću i bolovima u mišićima. Grip može da se iskomplikuje plućnom infekcijom, upalom srčanog mišića ili zglobova, zato ga treba ozbiljno liječiti.

Liječenje: Koristite lijekove za skidanje temperature, pijte dosta tečnosti, unosite što više vitamina iz svježeg voća i povrća. Osobe koje su pod visokim rizikom, kao što su trudnice, stariji i hronični bolesnici, trebaju mirovati, a u slučaju komplikacija obavezno je javljanje ljekaru.

Prevencija

Izbjegavajte kontakt s osobama koje su već oboljele, često perite ruke, jer se virusi mogu prenijeti i s predmeta koji su bili u neposrednom kontaktu s oboljelom osobom (telefon, držač u autobusu). Treba često provjetravati prostorije u kojim boravite, odmarati se i pravilno hraniti.

Prirodni preparati: Kim može da se koristi preventivno protiv prehlade, a istovremeno smiruje i kašalj. Ima antibakterijsko dejstvo, a između ostalog, sadrži etarsko ulje, tanine i sluz. Da zaustavite viruse, kašiku kima prelijte sa 250 ml vode i kuhajte na tihoj vatri oko pet minuta. Sklonite s peći, poklopite i poslije desetak minuta procijedite. U topao čaj dodajte kašiku cvjetnog meda, promiješajte i popijte.

KOMENTARI:
Loading...