25.7 C
Bosanska Krupa
Srijeda, 8 Jula, 2020

Šest (očitih) znakova da ste alergični na gluten

Društvene mreže su preplavljene fotografijama raznih namirnica koje ne sadrže gluten, (ili bar mi mislimo da ne sadrže), a naša generacija bi trebala biti sretna što pojedini restorani danas u svojoj ponudi imaju bezgluteksku ishranu.

Ova ljepljiva bjelančevinasta tvar, koja tijestima daje elastičnost, nalazi se u proizvodima koje mnogi svakodnevno konzumiraju. Ima ga u pšenici, ječmu i raži, ali i svim onim proizvodima koji od njih nastaju ili ih mogu sačinjavati u tragovima.

Stručnjaci smatraju da i zdrave osobe, odnosno one koje nisu osjetljive na gluten, trebaju izbjegavati unošenje ove tvari u organizam. Međutim, kako možemo sa sigurnošću znati da li smo alergični.

Nažalost, simptomi netolerancije na gluten nisu uvijek lako uočljivi. Mogu nalikovati mnoštvu drugih svakodnevnih zdravstvenih problema koji bi vam mogli odvući pažnju od onoga što vas zaista muči.

U nastavku pročitajte kojih je to šest očitih simptoma koji vas upozoravaju na glutensku osjetljivot, a koje (vjerovatno) ignorišete.

1. Učestale glavobolje (i)li migrene

Glavobolju možete imati bilo kada, a razlozi su višestruki: dehidracija, nedostatak sna, trenutna hipoglikemija, ali ako patite od hroničnih i iscrpljujućih glavobolja, odnosno migrena, možda niste tolerantni na gluten.

Ovakve vrste glavobolja će vas doslovno “nokautirati” i paralizovati nekoliko sati ili čak veći dio dana. Također, poslije ovakvih glavobolja potrebno je dosta vremena da se vratite u formu.

2. Problemi sa zubima i ustima

Osobama koje su alergične na gluten prilično nedostaje kalcija, što može utjecati na zdravlje zuba. U tom slučaju, zubi se češće kvare, mijenjaju boju i osjetljiviji su.

Netolerancija na gluten je također povezana sa stanjem koje se zove aftozni stomatitis – hronično ponavljanje čireva u ustima.

3. Iznenadno debljanje

Mnoge osobe koje ne podnose gluten plaši iznenadan dobitak na težini, uprkos uobičajenoj ishrani i redovnom vježbanju. To se dešava zbog sistemske upale koju uzrokuje unošenje glutena u organizam. Razlog može biti i loša apsorpcija, odnosno propustljivost crijeva.

4. Oslabljen imunitet

U našem tijelu, tačnije na površini sluznica, postoje IgA antitijela koja pomažu imunom sistemu da funckcioniše na najbolji način, boreći se protiv prehlada, infenkcija i sl. Ta antitijela opstaju u crijevima, odnosno “sarađuju” sa vašim probavnim traktom te vas na taj način štite od bolesti. Međutim, ako su vaša IgA antitijela osjetljiva na gluten, ona ne mogu pravilno funcionisati, a to znači da će imuni sistem patiti.

5. Oslabljene kognitivne funkcije

Ovo može biti vrlo suptilan i podmukao simptom. Teško je prepoznati kada se (i da li se) osjećamo više ili manje dezorijentirano. Ali ukoliko imate svakodnevnih problema sa koncentracijom i memorijom, to može biti znak nepodnošenja glutena. Nije posve sigurno zašto je to tako, ali neka istraživanja su pokazala da bi ovaj simptom mogao biti povezan sa abnormalnom aktivnošću glutena u vašem imunoglobinu.

6. Konstantan umor

Ukoliko ste netolerantni na gluten, a niste toga svjesni, vaše tijelo je tada puno tvari koje nije u stanju obraditi. Možda u organizam unosite namirnice bogate hranjivim tvarima, koje bi vam trebale dati potrebnu energiju, ali u stvarnosti vaše tijelo nije u mogućnosti da apsorbuje, odnosno iskoristi ono čime se hranite. Ovo za posljedicu ima konstantnu iscrpljenost, jer vaše tijelo ne prepoznaje vaše prehrambene navike.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Policija u skladištu našla jezivu prostoriju, bila je zvučno izolirana (FOTO)

Nizozemska policija saopćila je da je otkrila sobu za mučenje u brodskom kontejneru koju su kriminalci koristili za ‘ispitivanja’. Soba je bila opremljena sa zubarskom...

Legendarni Pau Gasol u 40. godini dogovara povratak u Barcelonu

Španski košarkaš Pau Gasol pregovara o dvogodišnjem angažmanu sa španskim velikanom Barcelonom, prenose mediji te zemlje. Četrdesetogodišnji Gasol, koji je karijeru započeo u redovima katalonskog...

Protest medicinara u KS: Do daljnjeg su se povukli sa trijažnih punktova

Od jutros od 7.30 sati svi medicinari na području Kantona Sarajevo, pri kantonalnim zdravstvenim ustanovima - domovima zdravlja, povukli su se do daljnjeg sa...

Planski radovi i prekid u isporuci električne energije u Bosanskoj Krupi na dan 9. juli

Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać obaviještava kupce da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, doći do prekida u isporuci električne energije BOSANSKA KRUPA dana 09.07.2020.   od...

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar