3.9 C
Bosanska Krupa
Utorak, 26 Oktobra, 2021

Šest načina da zaštitite zdravlje tokom sjedenja na poslu

Prema doktorima, čest osjećaj umora i bolovi u mišićima i zglobovima su 75 odsto izazvani lošim stavom tokom sjedenja za kompjuterom i 25 odsto zbog nepoštovanja balansa između posla i odmora.

Zato vam predstavljamo nekoliko jednostavnih načina koje lako možete uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu, a koje će vam vrlo brzo pomoći da se riješite bolova u tijelu koji su nastali usljed prevelikog sjedenja.

1. Bolovi u nogama

Dok sjedite, nemojte prekrštati noge ili stopala. Takav položaj nogu usporava cirkulaciju, steže vene i izaziva neprijatnost u vidu sindroma umornih nogu.

Prva stvar koju treba da uradite jeste da namjestite stolicu. Noge ne treba da vam vise, niti da ivica sjedišta pritiska unutrašnju stranu koljena. Stopala stavite ravno na pod ili na posebnu izdignutu podlogu na kojoj će vaše noge biti pod uglom od 90 stepeni.

2. Bolovi u leđima

Dubina stolice treba da se podudara sa širinom kukova. Ako sjedite na previše širokoj stolici, stavite jastuk ispod struka kako biste popunili prazninu između naslova i leđa. U suprotnom, “skliznućete” u stolici što će izazvati bolove i tenziju u kičmi.

Ako vam u početku ne bude prijatno u ovom položaju, pokušajte da ga nemjenjate kako bi se mišići navikli na pravilno držanje. Neki će se opustiti, pa će vremenom poza u kojoj sjedite postati udobna – ali, to se neće desiti odmah.

3. Umorne ruke

Kada radite za kompjuterom, ruke su u vam pod konstantnom tenzijom. Pogrešno držanje može izazvati tup i neprijatnan bol, kao i osjećaj utrnulosti ujutru nakon buđenja.

Ramena i podlaktice će biti u pravilnom položaju ako tastaturu i miš budete držali u nivou laktova. Zglobovi treba da budu ispravljeni, a ne okrenuti ka strani. Ruke bi prirodno trebalo da budu savijene u laktovima pod uglom od 90 stepeni i naslonjene na sto.

4. Bolovi u vratu

Kako biste izbjegli bolove u vratu i glavi, važno je da pravilno postavite vaš monitor. Ako je previše nizak, savijaćete kičmu ili se spustati niže u stolici. To povećava pritisak na prednje ivice međupršljenskih diskova, što kasnije može dovesti do diskus hernije ili grbavosti.

Sjedite na stolicu, zatvorite oči i opustite se. Kada ih otvorite, tačka u koju pogledate bi trebalo da odredi visinu i poziciju vašeg monitora. Ako je potrebno, stavite ispod monitora knjigu ili dodatni držač koji će ga staviti u visini vaših očiju. Monitor treba da bude tačno ispred vašeg lica, a ne sa strane.

5. Umorne i bolne oči

Kada dugo sjedite i radite na kompjuteru, vjerovatno svaki put doživite takozvani sindrom kompjuterskog vida – crvenilo, peckanje i zamućeni vid. Nakon toga često usljede i glavobolje i iritacija.

Promjenite mjesto monitora. Doktori vjeruju da je optimalno mjesto za držanje monitora u ravni sa očima na distanci od oko 50 centimetra od vašeg lica. Potrebno je da uklonite i odsjaj i ponovo podesite kontrast, veličinu slova i svjetlinu ekrana. Nije loše nabaviti i posebne naočare koje štite oči od zračenja i samim tim umanjuju iritacije.

Ne zaboravite i na svakodnevno vježbanje očiju!

6. Brzo umaranje

Kada osoba veći dio dana provodi u sjedenju, a pritom uglavnom konzumira masnu i slatku hranu, holesterol se mnogo više hvata ma unutrašnje zidove krvnih sudova.

Zbog ovoga nastaju neprijatni bolovi u cijelom tijelu i mišićima, slabost u nogama i stopalima, oticanje nogu i visok krvni pritisak. Ovi simptomi se u najvećem broju slučajeva pojavljuju kasno uveče.

Napravite malo mjesta za vježbanje tokom vaše dnevne rutine. Samo pola sata je dovoljno da napravite promjenu u vašem zdravlju. Takođe, pokušajte da do posla idete pješke ili biciklom, a ako to nije moguće, makar gradskim prevozom. Ishrana je isto bitna, pa pokušajte da promjenite vaše navike i u ovom segmentu.

(Vijesti.ba)

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Najnovije

- Oglas -

Povezani članci