15.1 C
Bosanska Krupa
Subota, 11 Jula, 2020

Sedam namirnice koje uvijek smijete jesti prije spavanja

- Oglas -

Stalno dobivamo savjete o hrani koju nikako ne smijemo jesti prije spavanja, ali jeste li znali koje je namirnice dobro jesti prije nego utonete u san? Donosimo vam popis namirnica koje možete jesti u bilo koje doba dana, a pogotovo prije spavanja.

PURETINA

Sadrži aminokiselinu triptofan, zaslužnu za to što često zaspite ispred televizora. Triptofan općenito potiče spavanje pa je puretina dobar odabir namirnice koju možete pojesti prije odlaska u krevet. Uživajte u purećim prsima s povrćem ili sendviču s puretinom i pecivom sa žitaricama.

JASMIN RIŽA

Delikatesna riža blagog orašastog okusa iz tropskih područja nalazi se visoko na glikemijskom indeksu, što znači da se sporo probavlja i zbog toga se glukoza sporo ispušta u krvotok. Prema jednom istraživanju konzumiranje jasmin riže prije spavanja prepolovilo je vrijeme koje je ispitanicima bilo potrebno da zaspu.

ŽITARICE SA SLOŽENIM UGLJIKOHIDRATIMA

Namirnice pune jednostavnih ugljikohidrata (razni keksi i kolači) nisu dobar izbor jela prije spavanja, ali zato su žitarice sa složenim ugljikohidratima pun pogodak. Kvinoa, ječam, heljda samo su neke od žitarica koje možete konzumirati, a odličan izbor su i pahuljice sa složenim ugljikohidratima. Slobodno ih kombinujte s mlijekom koje (poput puretine) sadrži triptofan i poboljšava san.

BANANE

U sebi imaju magnezij i kalij koji opušta mišiće, a sadrže i dobre ugljikohidrate koji će vam pomoći da zaspite.

BATAT

Ova sjajna namirnica sadrži kompleksne ugljikohidrate koji potiču san, kalij koji opušta mišiće, niskokalorična je i ne sadrži masti zbog čega je idealna za obrok prije spavanja.

ČAJ OD VALERIJANE

Nije tajna da čaj od korijena valerijane smiruje tijelo i um pa je zbog toga preporučljivo da se konzumira prije spavanja. Sjajno djeluje na želudac i smiruje ga, opušta mišiće i pomaže kod glavobolje.

TREŠNJE

Ovo voće jedan je od rijetkih namirnica koje sadrže melatonin, hormon koji regulira naš biološki sat. Tokom noči nas tjera na spavanje, a nedostatak melatonina tokom dana dovodi na su stanje “budnosti”. Zbog toga se prije spavanja slobodno prepustite uživanju u trešnjama.

Dodaj komentar
- Oglas -

Najnovije

Povezani članci

- Oglas-
Dodaj komentar