Unos prevelike količine šećera u organizam veća je prijetnja za metabolizam i zdravlje nego što se dosad vjerovalo, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu Obesity.

Smanjenje količine šećera u prehrani tokom samo devet dana značajno je poboljšalo zdravstveno stanje grupe mladih koji su sudjelovali u istraživanju što ga je proveo pedijatar endokrinolog u dječjoj bolnici UCSF Benioff u San Franciscu, Robert Lustig, prenosi Fena.

Grupi od 43 pretile djece i tinejdžera u dobi od devet do 18 godina koji su se u klinici liječili od posljedica pretilosti, poput primjerice visokog krvnog pritiska ili povišenog kolesterola, tokom devet dana količina šećera u prehrani je smanjena i zamijenjena namirnicama bogatima škrobom.

Nakon devet dana liječnici su ustanovili da se metaboličko zdravlje djece popravilo na svim nivoima, razina inzulina u krvi smanjena je za trećinu, a funkcija jetre se poboljšala.

Kalorije iz šećera su najgore jer se u jetri pretvaraju u masnoću, rezultiraju otpornošću na inzulin te dovode do opasnosti od razvoja dijabetesa, srčanih i bolesti jetre, kazao je dr. Lustig, objasnivši da velika količina šećera predstavlja opasnost za organizam zbog napora koji metabolizam ‘ulaže’ kako bi ga preradio.

Unatoč rezultatima Lustigova istraživanja, njegove kolege smatraju da studiju treba uzeti s malom skepsom jer nije bilo usporedne grupe pacijenata koji bi nastavili s konzumiranjem zašećerene hrane.

KOMENTARI:
Loading...