Postoje brojni faktori zbog kojih se javlja rak, no jedan od glavnih se nalazi u hrani koju svakodnevno konzumiramo. Kada bismo izbacili samo jednu stvar iz naše ishrane, naša tijela bi bila mnogo zdravija.

Šećer – gorivo raka

Još 1920-ih je doktor Otto Wartburg povezivao šećer i pojavu raka, no do danas nismo prestali konzumirati ovu namirnicu. Od tada se mnogo puta spominjalo kako možete “izgladniti rak” tako što ćete izbaciti šećer. Vjeruje se da su maligne ćelije izrasle zbog povećane prisutnosti glukoze u tijelu koja onemogućava normalnu respiraciju kisika u tijelu, piše Healthyfoodteam.

Iako su so i povišen krvni pritisak opasni za ljudsko zdravlje, istina je kako je šećer još jedan tihi ubica. Studija iz 2008. g je otkrila da prekomjerna konzumacija fruktoze može rezultirati otpornošću tijela na leptin. Taj hormon govori mozgu da smo siti, a rezultat je epidemija pretilosti, piše Daily Mail.

Vjeruje se da šećeri iz sokova na godinu uzmu oko 200.000 života, pokazala je studija Sveučilišta Harvard iz 2013.

Jetra

Prehrana s mnogo šećera stvara masne naslage oko jetre, a stručnjaci su čak primijetili bolesnu jetru kod djece koje nisu mogla biti u doticaju s alkoholom. Stoga je vjerovatno da je njihov uzrok bolesti šećer. Danas svaki peti odrasli čovjek ima masnu jetru.

Srce

Pojačan unos šećera dovodi i do povećanja mokraćne kiseline u krvi, što rezultira i povećanjem krvnog pritiska te povećava rizik od srčanog udara.

Umor

Slatki obroci izazivaju otpuštanje velike količine inzulina. Studija Cambridgea je utvrdila da to blokira oreksine, moždane stanice koje upravljaju osjećajem budnosti, pa nam se nakon veće količine šećera spava.

Namirnice s oznakom “bez šećera”

Ne smiju sadržavati više od 0,5 grama šećera po porciji. Šećer se navodi kao fruktoza, slad i monosaharid. Nalazi se i u voćnom jogurtu, sosevima, preljevima, kečapu, senfu…

KOMENTARI:
Loading...