Manje količine različitog povrća, koje konzumirate tokom dana, mogu itekako poboljšati unos ovog nutrijenta.

Proteini iz povrća su nepotpuni, odnosno ne sadrže sve esencijalne aminokiseline. Zbog toga je potrebno jesti povrće duginih boja i žitarice kako bi se osigurao dnevni unos potrebnih aminokiselina, savjetuju nutricijenti.

1. Grašak

Grašak je bogat vitaminom A, dobar je izvor kalija i vlakana. Skuhajte ga na pari i dodajte tjestenini, riži ili salati.

2. Špinat

Špinat sadrži kalij, kalcij, magnezij i željezo. Kako bi se očuvali svi vitamini, najbolje ga je kuhati na pari ili u malo vode.

3. Krompir

Krompir srednje veličine sadrži tri grama proteina, vitamin C, kalij i vlakna.

4. Brokula

Nutricionisti kažu kako postoji dobar razlog zbog kojeg roditelji nagovaraju djecu da jedu brokulu, jer, osim što sadrži esencijalne nutrijente, vlakna i proteine, brokula je važna za zdravlje crijeva.

5. Prokulice

Prokulice su, kao i brokula, dobar izvor kalija, vitamina A i K te vlakana.

6. Rapini

Ovo je povrće nalik brokuli, čije vrijeme tek dolazi. Zdravo je jer ima iznenađujuće veliku količinu proteina, vitamina A i K.

7. Kukuruz

Kukuruz je povrće itekako bogato proteinima. Razmislite o tome da ga idući put pripremite uz roštilj.

8. Šampinjoni

Sadrže gotovo jednaku količinu proteina kao jaja.

9. Lima grah

Kombinacija vlakana i proteina čini ovu mahunarku, u ovom slučaju povrće, jako hranjivom.  Kuhajte ga u provreloj vodi desetak minuta, ocijedite i ohladite, a zatim dodate protisnuti bijeli luk, kašiku limunova soka, malo kumina i soli te servirate kao salatu.

KOMENTARI:
Loading...