Poznato je da su orašasti plodovi veoma zdravi, a novija istraživanja pokazala su da šaka ovih namirnica dnevno može da produži vaš život, te da smanji rizik od raka, srčanih i respiratornih bolesti.

Štite kardiovaskularni sistem

Orašasti plodovi su bogat izvor nezasićenih masnih kiselina, sadrže uglavnom višestruko nezasićene ili omega-3 masne kiseline, odnosno one masti koje održavaju normalan nivo holesterola u krvi i na taj način štite srce. Istraživači s Harvarda ustanovili su, naime, da su žene sa visokim rizikom od srčanih bolesti koje su počele redovno da konzumiraju orašaste plodove, ili proizvode od njih, na primjer kikiriki puter, prepolovile rizik od srčanog udara, u poređenju sa ženama koje su jele samo jednu porciju ovih namirnica sedmično. Orašasti plodovi pozitivan uticaj imaju i na kardiovaskularni sistem kod muškaraca, te i kod njih regulišu rad srca i broj otkucaja dovode u normalu.
Smanjuju rizik od raka i dijabetesa

Bademi, kikiriki, lješnici, pistacije, orasi i slične namirnice puni su minerala i mangana koji su potrebni za efikasno funkcionisanje organa, te život čine dužim i kvalitetnijim, poboljšavaju pamćenje, jačaju srce, kod žena održavaju nivo hormona u ravnoteži, te i sprečavaju nastanak raka. Pored toga, ustanovljeno je da ove namirnice imaju pozitivan uticaj i kao prevencija od raka dojke. Ove namirnice, takođe, kada se jedu u ograničenim količinama imaju smanjuju i rizik od dijabetesa.
Protiv depresije i za bolje raspoloženje

Vitamin E koji orašasti plodovi sadrže snažan su antioksidans koji ima važnu ulogu i u jačanju imunog sistema. Poznato je da pacijenti s dijagnostifikovanom depresijom imaju manjak vitamina E u organizmu, stoga je vrlo važno pobrinuti se za svoje mentalno zdravlje i osigurati dovoljne količine ovog vitamina. Orašasti plodovi su prava superhrana jer su trostruka zaštita od depresije – bogati su proteinima i aminokiselinama, zdravim mastima i triptofanom koji povećava nivo serotonina, poznatog kao hormon sreće. U njima se nalaze i značajne količine magnezijuma koje teško apsorbujemo iz hrane, a koji je veoma važan u borbi protiv svakodnevnog stresa. Stoga, neka orašasti plodovi budu vaš izbor za užinu svakog dana.
Protiv nesanice

Istraživanja pokazuju kako je odraslima potrebno od 7,5 do devet sati sna, ali je važno obratiti pažnju na to koliko vremena odspavate odjednom. Probleme sa spavanjem mogu izazvati različiti zdravstveni problemi, poremećaj životne rutine ili stres. Orasi i bademi su najbolji izbor jer su bogati izvori triptofana, aminokiseline koja se u tijelu transformiše u serotonin, hormon koji je ključan i za dobar san. Pored toga, sadrže i magnezijum i melatonin, koji, takođe opuštaju i pomažu da se oslobodite nesanice i imate zdrav san. Stoga, ako imate običaj da uživate u grickalicama uveče uz gledanje televizora, neka to budu orašasti plodovi koji će vam pomoći da se lakše uspavate.
Bolja memorija i pamćenje

Jezgrasti plodovi i sjemenke kao što su bademi, orasi, lješnici, brazilski orasi, kikiriki, bogati su vitaminom E koji takođe pozitivno utiče na intelektualne sposobnosti i čuva mentalno zdravlje. Ovi podovi bogati su i omega-3 masnim kiselinama koje su neophodne za pravilno funkcionisanje moždanih ćelija. Ipak, ovo voće treba konzumirati u umjerenim količinama i u sirovom stanju, jer je vrlo kalorično. Dnevne potrebe za omega -3 masnim kiselinama zadovoljiće sedam cijelih oraha, najbolje uz doručak od žitarica ili kao kvalitetna užina.
Zdrave oči i bolji vid

Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano odlaže navlačenje mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju niske nivoe omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) vjerovatno su razvile bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, kao i oštećenja krvnih sudova mrežnjače koja mogu uzrokovati sljepilo.
Regulisanje težine i mršavljenje

Takođe, orašasti plodovi pomažu u regulisanju tjelesne težine, što je od presudnog značaja, ne samo za vitak stas, već i na cjelokupno zdravlje organizma, pa samim tim i na dužinu života. Orašasti plodovi, naročito bademi, sadrže puno alfa-linoleinske kiseline koje pomažu u ubrzavanju metabolizma. Orašasti plodovi pomažu da duže i brže budemo siti, a preporučuje se dnevno pojesti jednu šaku ovog voća.
Podmlađuju kožu

Namirnice bogate zdravim mastima poput orašastih plodova, naročito badema, pomažu u hidrataciji kože i time sprečavaju njeno preuranjeno starenje. Ovi orašasti plodovi obiluju vitaminom E, snažnim antioksidansom koji štiti kožu od oksidativnog stresa i preuranjenog starenja. Masti koje sadrže savršene su za sve sa suhom i osjetljivom kožom. Orasi su, takođe, saveznici vašeg lica, a osim što obiluju omega-3 masnim kiselinama, oni su bogati vitaminom E koji smiruje upale i sprečava pojavu bubuljica. Oni vlaže kožu i sprečavaju štetnost od UV zračenja. Brazilski orah je odličan izbor u borbi protiv bora jer sadrži selen, antioksidans koji štiti od upalnih procesa i čuva elastičnost, piše Ljepota i Zdravlje.

KOMENTARI:
Loading...